avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... debit restant
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

debit restant

Buna seara!
Am si eu o mare problema cu un debit restant foarte mare la EOS KSI ce reprezinta consecinta nerespectarii contractului de credit semnat la data de 23,02,2007 cu BCR. Mi-au oferit ca ajutor posibilitatea reesalonarii datoriei, dar problema este ca ei ar dori o suma foarte mare ca rata lunara si sunt in imposibilitate de plata.Acum datoria s-a dublat si cu siguranta voi avea mari probleme cu executorul. Ce ma-ti sfatui sa fac si cum sa procedez mai exact in aceasta situatie??? mentionez ca nu am bunuri , au ce sa-mi execute daca nu au ce? ar putea sa-mi opreasca din salariu?
cat mai exact se opreste din salariu in aceste situatii?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 06:27, 14 Februarie 2009
Buna ziua,

daca nu aveti bunuri atunci ei nu au ce sa va vanda silit.
Va pot insa popri 1/2 din salariu.


avocat Boncu
Poprire pe salariu nu se poate face decat atunci cand exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Fara o astfel de hotarare nu va pot face poprire.
Succes!
Potrivit art. 56 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, devenit art. 79 alin. 2 în urma republicării acestei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 24 ianuarie 2005, "Contractele de credit bancar, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării creditului bancar, titluri executorii".

Totodată prin art. 372 din Codul de procedură civilă, care constituie dreptul comun, se prevede că "Executarea silită se va efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti ori al unui alt înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu".

Rezultă, in concluzie, că prevederile legale care recunosc valoarea de titlu executoriu unor înscrisuri, fie că sunt cuprinse în Codul de procedură civilă, fie în legi speciale, au caracter de norme procedurale referitoare la executarea silită.

Prin urmare nu este nevoie de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru a se declansa executarea silita in cazul dvs., deoarece contractul bancar are caracter executoriu si se executa prin intermediul executorilor bancari.

Potrivit art. 453 si urm. Cod de Procedura civila, se pot retine prin poprire, in cadrul executarii, 1/3 din salariu si nu 1/2.
O situatie speciala este aceea cand aveti mai multe datorii si vi se poate retine din salariu pana la 1/2 din venituri.
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2009
Catalin Mihalache, Avocat
Catalin Mihalache a scris:
Potrivit art. 56 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară

Legea nr. 58/1998 a fost abrogata de OUG 99/2006!
Atunci sunt aplicabile dispozitiile art. 120 din OUG nr. 99/2006 care arata caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit.

Alte discuții în legătură

Executare " silita "?! mancipri mancipri este legal daca ai intarziat cu 2 rate la o banca , acea banca sa trimita la locul de munca si datornicului si girantului o notificare prin care sa ceara sa le ... (vezi toată discuția)
Executare silita ginbar64 ginbar64 Buna ziua, 1. Va rog ajutati-ma cu informatia urmatoare: in ce lege (nr./an) gasesc explicit [b]conditiile in care se face o executare silita[/b] a unui ... (vezi toată discuția)
Poprire Bujor Catalina Bujor Catalina Buna ziua, va deranjez cu cateva intrebari: in cazul in care ratele ptr un credit nu au fost platite si debitorul a fost instiintat/somat sa plateasca, ... (vezi toată discuția)