am lucrat la o firma mi-am dat demisia lucrez la alta firma doar ca acum urmeaza sa imi pregatesc actele de somaj pentru ca mi s-a incheiat contractul pe perioada determinata,de cand am renuntat la ultima firma am cerut printr-un mail contabilei eliberarea urmatoarelor adeverinte : anexa 26,adeverinta de vechime si decizia de incetare a ctr de munca.Contactul mi s-a incheiat in 21 decembrie,de atunci nu a reusit sa imi elibereze anexa 26,azi spunand ca administratorul nu mi-a platit toate cotizatiile si nu poate sa imi elibereze pana nu imi plateste.in cat timp trebuie angajatorul sa imi elibereze adeverintele solicitate?este suficient cererea facuta in email sau sa trimit una scrisa scanata si semnata?apoi unde trebuie facuta plangere daca nu mi le elibereaza in timp legal?
contabila spune ca nu poate si de la incetarea contractului tot insist pe cale verbala sa le elibereze.daca nici acum nu o sa le elibereze sa am dovada cererii si voi inainta o plangere catre itm
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art.5
... V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
... Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
2. - Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
- Aceasta datorie reiese din declaratiile lunare depuse de angajator la Administratia fiscala.
3. Mergeti la contabila cu textele de lege de mai sus si sp[uneti ca o veti da in judecata si-i veti cere ei sa va platesca indemnizatia de somaj.
contabila spune ca nu poate si de la incetarea contractului tot insist pe cale verbala sa le elibereze.daca nici acum nu o sa le elibereze sa am dovada cererii si voi inainta o plangere catre itm
Dreptul la somaj
labuta
De la 1 iulie am incetat raporturile de munca cu firma unde lucram de 4 ani (desfiintare post) se va inchide firma. Cand am ajuns la contabila nu a sa putut ... (vezi toată discuția)
Acte somaj
carmela6
cum sa procedez daca angajatorul nu-mi da actele necesare pentru somaj?mentionez ca a vandut locatia si am primit decizie de incetare a contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Acte somaj
dianaelena71
este normal ca un angajat sa se duca la contabil sa ceara actele de somaj...dupa cum s-a exprimat angajatorul sa stau pe capul ei ca sa imi dee actele de somaj ... (vezi toată discuția)