avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Filiale ONG international
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Filiale ONG international

Poate un ONG international (european) sa deschida in Romania o filiala cu calitate de persoana juridica, fara a infiinta o noua entitate (asociatie/fundatie)?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:06, 17 Martie 2013
Da, ONG straine pot sa functioneze in Romania printr-o structura de tip filiala, dar ea trebuie inregistrata prin procedura speciala prevazuta de OG 26 / 2000 asemanator unei structuri infiintata "de la zero" si in plus este nevoie de prealabila autorizatie administrativa din partea Guvernului.... Deci de fapt ca birocratie e chiar mai complicat decat sa infiinteze o noua organizatie total separata dpdv juridic de organizatia-mama.... De aceea in cele mai multe cazuri organizatiile straine, care nu aveau o nevoie obiectiva ca structura din Romania sa fie filiala a lor, au aranjat informal chestiunea, in sensul ca s-a infiintat in Romania o organizatie analoga care insa juridic nu era filala sau alt timp de demembramant al organizatiei-mama ci doar in fapt functiona ca atare, pentru ca fondatori erau organizatia-mama si ceva membri ai acesteia sau pentru ca din cauza naturii organizatiei depindeau de organizatia-mama si atunci i se subordonau in fapt... Analog e si la firme, unde majoritatea celor internationale nu si-au facut o filiala sau sucursala in Romania (desi la firme e mai simplu decat la ONG, ca nu e nevoie de acceptul Guvernului sau altei autoritati administrative) ci au infiintat un SRL pe legea romana a carui singura legatura oficiala juridica constanta cu firma-mama este ca aceasta e asociat unic sau majoritar si ca dpdv economic coopereza pe baze contractuale... av.Radu Mititean
OG nr.26/2000 nu este aplicabila ONG-urilor din strainatate ...
... cu exceptia cazului cand vor sa activeze in Romania:
=============================
CAPITOLUL XI - Dispozitii privind persoanele juridice straine fara scop patrimonial
Art. 76
(1) Persoanele juridice straine fara scop patrimonial pot fi recunoscute in Romania, sub conditia reciprocitatii, pe baza aprobarii prealabile a Guvernului, prin inscrierea in Registrul asociatiilor si fundatiilor de la grefa Tribunalului Bucuresti, daca sunt valabil constituite in statul a carui nationalitate o au, iar scopurile lor statutare nu contravin ordinii publice din Romania.
(2) In acest scop, reprezentantii persoanelor juridice straine trebuie sa ataseze la cererea de inscriere urmatoarele documente, in copii autentificate si traduceri legalizate:
a) actul de constituire in statul a carui nationalitate o au persoanele juridice straine;
b) statutul (in masura in care exista ca act de sine statator);
c) hotararea organului de conducere a acelei persoane juridice, prin care se solicita recunoasterea in Romania;
d) statutul viitoarei reprezentante in Romania a acelei persoane juridice, cuprinzand prevederi referitoare la sediu, la capacitatea juridica si la persoanele care reprezinta persoana juridica straina;
e) hotararea Guvernului Romaniei de aprobare a cererii de recunoastere in Romania a persoanei juridice solicitante.
(3) Dispozitiile art. 8-12 si ale art. 81 se aplica in mod corespunzator.
================================

Sunt zeci de organizatii straine care functioneaza in Romania printr-un dezmembramant care nu este independent juridic de organizatia mama, functionarea facandu-se conform procedurii de mai sus, care a inclus obtienrea unui HG special pentru asta. Registrul National ONG chiar are sectiune distincta pentru aceste persoane juridice straine non-profit autorizate sa functioneze in Romania...
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
radumititean, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere filiala in romania pentru un ong italian getalazar getalazar 1. Un ONG italian ar putea sa-si deschida filiala in Romania, care sa aiba personalitate juridica romaneasca cu cod fiscal propriu etc., cu toate drepturile ... (vezi toată discuția)
Infiintare filiala de partid, procedura Loox92 Loox92 As dori sa stiu care sunt pasii pentru infiintarea unei filiale de partid. In afara de legea OG 26/2000 referitoare la regimul asociatiilor si fundatiilor, nu ... (vezi toată discuția)
Infiintare think tank ioana_55 ioana_55 buna ziua. As dori sa stiu care sunt pasii necesari infiintarii unui think tank. Ce statut are? cumva ong sau institut? ce lege reglementeaza acest lucru? ... (vezi toată discuția)