avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce pasi trebuie sa urmez pentru a intra in posesia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce pasi trebuie sa urmez pentru a intra in posesia unui teren din partea bunicilor!

Tin sa mentionez ca ambii bunici sunt in viata! Dintr-o curte de 1000 m bunicii mei doresc sa-mi lase mostenire jumatate (500 m) . De specificat ca nu exista cadastru pe teren. Sa inteleg ca eu trebuie sa fac cadastru mare pe urma divizare??
As dori mai multe detalii despre pasii ce trebuiesc urmati pentru a intra in posesia acestui teren incepand de la cadastru mare pana la actul de vanzare cumparare.As dori ca la final sa fie act de vanzare-cumparare nu mostenire. SI inca ceva...... Daca bunicii sunt in viata mai conteza semnatura celor doi copii ai bunicilor ( mama mea si matusa )?? Amandoi copii ( mama si matusa ) sunt de acord pentru a intra in posesia acestui teren!! Va rog daca se poate sa-mi spuneti si costurile aproximative actelor ce trebuiesc facute!!!
Cel mai recent răspuns: Claudiu Druia , Consilier juridic 10:52, 15 Februarie 2009
themis a scris:


In speta - bunicii nostrii au vandut printr-un contract de intretinere un imobil fiicei lor (matusii mele) Pe langa acest aspect aceasta vanzare intruneste caracterul unei donatii ascunse care probabil in experienta dumneavoastra stiti ca e foarte dificil de dovedit. Imi cer scuze, dar prin intercalarea mea am creat o confuzie, eu neintervenind in subiectul celuilalt user ci doar prezentand speta mea asemanatoare. Am inteles teoria privind dreptul de dispozitie, deci iese din calcul o actiune in anulare a actului de vanzare pentru nesolicitarea acordului mostenitorilor rezervatari.
O consider o donatie ascunsa pentru ca nu s-a platit pretul si celelalte conditii rezolutorii au fost indeplinite prin lipsa de intretinere, prin lipsa unui tratament medical, prin lipsa sprijinului financiar. In plus exista prezumtia de viciere a consimtamantului prin violenta, in cazul de fata presiuni psihice la adresa bunicilor mei.
A fost doar o discutie pe fond si apreciez interesul dumneavoastra in a-mi deslusi tainele civilului in materia contractelor si a succesiunii. In principiu stiu care sunt actiunile prin care am putea indrepta moral aceasta actiune a rudelor mele, dar consider ca ar fi imoral sa doresc sfarsitul cuiva doar pentru acest lucru.
Va multumesc.
Nici nu trebuie să consideraţi actul ca fiind donaţie deghizată, nici să aşteptaţi decesul întreţinuţilor. Trebuie doar să-i convingeţi să introducă o cerere în rezoluţiune, întemeiată pe neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere. Sau anularea pentru vicii de consimţămînt.

Înstrăinarea cu sarcina întreţinerii nu este reglementată de conţinutul art.845 C.civil, unde se instituie prezumţia de gratuitate în privinţa instrăinărilor făcute cu sarcina unei rente viagere sau cu rezerva uzufructului. Nici nu avea cum, întreţinerea fiind un contract nereglementat de cod, care nu cunoştea, la data adoptării, acest tip de contract. Dar, prin aplicarea principiului potrivit căruia identitatea de raţiune cere identitate de soluţii, s-ar putea cere aplicarea prevederilor art.845 şi acestui tip de contracte.

Acest teren este o donatie din partea bunicilor si pretul de asemenea este fictiv in caz ca o sa fac acte de vanzare cumparare. Ambele mostenitoare a bunicilor (mama si matusa) sunt de acord sa-mi fie lasat mie acest teren! Ideea era sa aflu care este mai rentabil pentru mine ( ca pret) mostenirea sau actul de vanzare cumparare !
Ca preţ iniţial este mai ieftină moştenirea, deoarece terenul moştenit trece în patrimonil dvs. şi neînscris în cartea funciară.
Totuşi, ulterior, pentru a putea dispune de acest teren va trebui să-l întabulaţi.
Dacă însă vă orientaţi după sistemul românesc conform căruia orice devine tot mai scump (în termeni reali, nu doar ca inflaţie), veţi constata că amânarea întabulării vă va costa mai târziu cu siguranţă mai mult. Pe cale de consecinţă, eu persoanl vă recomand, luând în calcul motivaţia exclusiv financiară, să procedaţi cât puteţi de repede la întabularea terenului şi ulterior să-l lăsaţi să treacă în proprietatea dvs. prin moştenire. Această cale este cea mai ieftină.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema mostenire-acte ciprian_manea ciprian_manea Buna seara! In urma cu 50 de ani, bunicul meu a cumparat impreuna cu sora lui o casa. In urma cu 4 ani s-a dezbatut iesirea din indiviziune intre ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire brandoza2004 brandoza2004 buna ziua,bunica e dec de 2 anii au mai ramas ca mostenitorii de drept bunicul si 2 fice..una nu vrea sa deschida succesiunea pana nu moare bunicul,eu ca ... (vezi toată discuția)
Actul de vanzare cumparare taky_mika taky_mika socrul meu a facut act de vanzare-cumparare cu doi fii din cei 5, adica sotul meu si alt frate .la termenul de abitatie al socruluii s-a pus pana la sfarsitul ... (vezi toată discuția)