avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... bugetar_poprire pe salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

bugetar_poprire pe salariu

Buna ziua.
Sunt unul dintre bugetarii disponibilizati in 2010 si care a castigat procesul cu unitatea. Intre timp am fost reintegrat. Am castigat si salariile dar le voi primi in transe pana in 2017. Mentionez ca in perioada cu procesul am fost in somaj. Acum sunt constient ca trebuie sa returnez banii pe somaj, asa ca tot am asteptat sa mi se inmaneze decizia de imputare pentru a putea face un angajament de plata. Insa, spre marea mea mirare, am primit fluturasul de salariu pt dec 2012 unde am vazut ca mi s-a facut POPRIRE pe salariu si nu putin ci maximum-ul de 30%. Se poate face asa ceva fara ca eu sa fiu macar instiintat in scris ??? Repet, nici macar decizia de imputare nu am primit-o. Poate doream sa o contest, nu ? Ce pot face ? Am ajuns sa iau salariu cat este acum salariul minim...
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:02, 16 Ianuarie 2013
Buna ziua,

Conform Art. 46 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă - "Drepturile băneşti prevăzute la art. 43 fac obiectul executării silite pentru debite provenite din plata necuvenită a acestora, precum şi pentru cazurile prevăzute de Codul de procedură civilă ori de alte dispoziţii legale speciale" iar conform Art. 47 - (1) "Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurărilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recuperează pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulţilor, care constituie titluri executorii"

Conform Codului de procedura civila Art. 454 - (1) "Poprirea se înfiinţează fără somaţie, prin adresă însoţită de o copie certificată de pe titlul executoriu, comunicată celei de-a treia persoane arătate la art. 452, înştiinţându-se totodată şi debitorul despre măsura luată."

Din cele de mai sus rezulta ca in cazul popririi nu exista obligatia creditorului de a va instiinta din avans despre executare, ci e suficient sa ceara poprirea, apoi sa va anunte. De asemenea, din ce stiu eu, nu exista o sanctiune expresa daca creditorul uita sa instiinteze debitorul despre poprire.

Oricum, daca credeti ca decizia e ilegala in vreun fel, puteti face contestatie la executare in 15 zile de cand ati aflat de executare.

Succes!
as face contestatie, dar nu am nicio decizie....
Faceti o solicitare catre AJOFM sa va comunice decizia de imputarea si apoi contestati-o in instanta ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salar adresa executor ifn exuser exuser un executor ifn care in baza unui contract de credit de nevoi personale si in urma neplatii ratelor de catre debitor, ne-a trimis o adresa de poprire pe salar ... (vezi toată discuția)
Blocare salariu anca-roxana anca-roxana se poate bloca salariul fara o hotarare judecatoreasca sau macar un act in care sunt de acord sa mi se opreasca bani? (vezi toată discuția)
Raspuns pt dispozitie de poprire hajnyci hajnyci Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in problema urmatoare: firma noastra a primit o Dispozitie de poprire impotriva unui angajat. Trebuie sa confirmam primirea si ... (vezi toată discuția)