avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... caracterul bunului dobandit in timpul casatoriei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

caracterul bunului dobandit in timpul casatoriei printr-o hotarare judecatoreasca dar numai pe numele unuia din sot

un apartament este dobandit in timpul casatoriei numai de catre unul dintre soti, printr-o hotarare judecatoreasca prin care s-a perfectat vanzarea.
Intrebarea este daca acest apartament are caracter de bun comun si daca hotararea judecatoreasca in care nu se face vorbire deloc si de celalalt sot rastoarna prezumtia de bun comun, iar acest imobil intra doar in patrimoniul acelui sot.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:33, 17 Ianuarie 2013
din pacate antecontractul este intre mama si fiica. Momentul incheierii antecontractului si a pronuntarii sentintei este in timpul casatoriei, iar ulterior fiica moare, iar acum sotul supravietuitor considera ca are 1/2 din apartament ca bun devalmas, iar la 1/2 vine la succesiune in concurenta cu ceilalti mostenitori.
De fapt cred că a fost vorba de o simulație, actul secret fiind de fapt o donație.
Dacă mama făcea o donație publică, apartamentul era bun propriu doar a soției. Dacă se merge pe simulație, soțul fiind terț se va prevala de actul public, adică de contractul de v-c, chiar dacă de fapt între mamă și fiică s-a încheiat de fapt o donație.

Dacă a fost întradevăr o vânzare, are trebui dovedit că prețul a fost plătit și că banii erau bun propriu a soției cumpărătoare.

E o situație destul de „favorabilă” soțului supraviețuitor care are mari șanse să obțină o parte din apartament, ca bun comun.
Incheierea antecontractului de vanzare-cumparare si pronuntarea hotararii judecatoresti au avut loc in timpul casatoriei./b]

Bunul dobandit este, asa cum am aratat mai sus, comun, proprietate devalmasa a sotilor.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Da, așa se pare că bunul este comun.
Mama și fiica nu au fost prea inspirate când au încheiat acel antecontract care a avut ca urmare hotărârea respectivă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar Username08 Username08 Pe data de 23 iulie 2018 logodnicul meu a semnat actul adițional pentru achiziționarea unui apartament prin credit ipotecar. Dosarul este încă în curs , ... (vezi toată discuția)
Modificare contract vanzare-cumparare vromeo vromeo Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se poate modifica un contract de vanzare-cumparare. Parintii mi-au cedat o garsoniera, pentru care am facut un ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma,va rog! lorelusha lorelusha Mama mea are dinaintea casatoriei o casa, pe numele ei.prin contract de vanzare-cumparare. la momentul respectiv i s-a spus ca nimeni ia afara de ea nu va avea ... (vezi toată discuția)