avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Meserii - drepturi de autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Meserii - drepturi de autor

Buna ziua. As dori sa aflu pentru care meserii (functii) pot incheia contracte de drept de autor, ci nu contracte de munca.
Tehnoredactorul, culegatorul de text, etc, acestia pot avea contract de drept de autor?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 22:40, 10 Februarie 2009
gabriela_ne a scris:

Buna ziua. As dori sa aflu pentru care meserii (functii) pot incheia contracte de drept de autor, ci nu contracte de munca.
Tehnoredactorul, culegatorul de text, etc, acestia pot avea contract de drept de autor?
Multumesc

Drepturile de autor se refera la creatii literare, artistice sau stiintifice, precum si la operele derivate (traduceri, adaptari, culegeri, adnotari, etc., create pornind de la una sau mai multe opere preexistente). Se includ aici scrierile literare si publicistice, operele stiintifice, compozitiile muzicale, operele cinematografice, dramamtice, fotografice, de arte plastica si de arhitectura.

Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt::
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.
Ar fi indicat sa studiati si sa aplicati Legea nr.8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe pentru a incheia contracte de (cesiune)drepturi de autor. Activitatea de tehnoredacatare daca implica si creatie - o anumită aranjare a textului, desenelor, fotografiilor, culorilor in pagina, anumite fonturi utilizate,etc - poate sa fie, putin fortat este adevarat, incadrata la drepturi conexe de autor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corectura text literar - contract drepturi de autor arosca arosca Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor stanciuu_auco stanciuu_auco am fost asociata cu un indivd, in timpul asocierii am apelat la o firma sa ne faca un site folosind un CD-catalog pentru piese pe care il detine toata ... (vezi toată discuția)
Drept de autor pe lucrari iuliana_rosca iuliana_rosca Pentru lucrarile de conceptie (proiecte, strategii) elaborate in timpul programului de munca exista drept de autor? (vezi toată discuția)