avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scadere salariu in timpul sarcinii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scadere salariu in timpul sarcinii

Buna seara,

stiti daca este posibil ca angajatorul sa decida in mod unilateral (bagandu-mi sub nas un Act aditional la CIM, pe care nu l-am semnat) scaderea salariului la jumatate si, de asemenea, injumatatirea timpului de lucru in timpul sarcinii?

Va explic: in decembrie 2012 l-am informat in scris ca sunt insarcinata (notificare insotita de adeverinta de la medical specialist). azi sarcina are 11 saptamani si angajatorul doreste scaderea la jumatate a salariului.

va rog sa ma ajutati si un sfat si eventual sa-mi precizati actul normativ care m-ar proteja.

cu multumiri,
MM.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:19, 20 Ianuarie 2013
1. Actul aditional la CIM este valabil numai daca il semneaza ambele parti, angajatorul si salariatul

2. Daca nu sunteti de acord cu modificarea CIM nu semnati actul aditional.

3. Daca totusi angajatorul modifica unilateral CIM atunci va adresati cu o sesizare la ITM.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
MirabelaMaria

1. Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.

2. Unilateral nu se poate reduce salariul decat daca apare un act normativ in baza caruia se reduc salariile .. situatia este valabila pentru sectorul bugetar.

3. Modificarea unilaterala a salariului poate fi contestata in Instanta in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei respective.

4. Art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Ma intreb daca faptul ca afland ca sunt insarcinata doreste sa injumatateasca salariul nu are relevanta?

OK, deci nu semnez actul aditional. ce poate face angajatorul mai departe? discutam despre un angajator privat, nu suntem bugetari.
multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Posibil caa re vreo relevanta faptul ca sunteti insarcinata in mentalitatea angajatorului ... daca nu semnati actul aditional acesta nu-si va produce efectele pentru care se doreste a fi incheiat ... posibil, ca in multe situatii din practica, angajatorul sa exercite presiuni asupra dvs astfel incat sa va dati demsiia sau sa solicitati incetarea raportului de munca cu acordul partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea timpului de munca adyvera adyvera Buna seara Va rog sa ma lamuriti intr-o problema Angajatorul doreste sa ne reduca timpul de munca de la 8 ore/ zi la 4 ore / zi. Va rog sa mi spuneti care ... (vezi toată discuția)
Injumatatirea salariului la gravide este legala? Blumella Blumella Buna ziua! Peste 6luni voi intra in concediu de maternitate, am anuntat firma in scris ca sunt insarcinata, insa la 3saptamani am primit act aditional de ... (vezi toată discuția)
Micsorarea salariului kty80 kty80 Buna ziua, Acelasi sef nou, care ma terorizeaza cu ascultarea telefonului si monitorizarea calculatorului, doreste acum sa-mi renegocieze salariul. Nu va ... (vezi toată discuția)