avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna Ziua
Am si eu o intrebare legata de succesiune. Bunicul meu a decedat mai de mult (sincer nu mai stiu cand deoarece nu l-am cunoscut dar de vreo 5-6 ani cred) Tatal meu inca traieste si este primul fiu (cel mai mare) al bunicului . Bunicul meu l-a recunoscut pe tatal meu la nastere si i-a dat numele de familie. Dar l-a lasta pe bunica mea (abandon). Dupa ce a plecat s-a insurat cu o alta femeie, din care casnicie s-au nascut doua persoane. Am aflat de moartea bunicului meu de mai mult si acum ne gandim cu tatal meu sa mergen sa ne luam partea. Nu sti daca sa deschis de catre fratii vitregi o succesiune, dar daca s-a deschis tatal meu nu a fost anuntat, in ciuda faptului ca fratii vitregi stiau de esiuneexistenta tatalui meu ca primul fiu. Au o casa parinteasca care dupa cum stiu era numai si numai pe numele bunicului. Intrebarea mea este daca mai este tatal meu indreptatit sa ceara partea sa din masa succesorala. Este posibil ca sa fie deja facut succesiunea dar tatal meu a nu a fost instiintat. Este acest lucru un moiv de decadere din drepturi sau un castig de proces. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 22:42, 5 Februarie 2013
Solutia in speta dvs depinde si de data la care tatal dvs a aflat despre decesul tatalui sau.
Ar fi trebuit facuta o declaratie de acceptarea succesiunii.

Foarte probabil sa trebuiasca sa mergeti in instanta,pt ca nu cred ca fratii tatalui sa vrea sa imparta de buna voie ceea ce le-a ramas prin succesiune, mai ales ca nu l-au chemat si pe tatal dvs.
Tatal meu stia de decesul bunicului, deoarece a aflat prin cunostinte dar niciodata nu l-a interesat. Dar totusi are dreptul de a cere in instanta partea lui mai ales daca fratii vitregi au deschis succesiunea fara notificarea lui. Nu este un caz agravant pentru fratii vitregi faptul ca stiau de exitenta tatalui meu si nu l-au anuntat. Nu este un viciu? Acuma tatal meu are sanse de castig? Sau faptul ca stia de moartea bunicului este egal cu decaderea din drepturi?
Daca a murit de mai mult de un an, sansele sunt mici sa mai faceti ceva. Oricum, primul pas este sa mergeti la un notar sa verifice registrul de succesiuni.
Daca a trecut un an de la moartea bunicului meu , tatal meu stiand de deces este decazut in dreptul de a mosteni, chiar daca nu a fost anuntat de catre fratii vitregi despre o posibila deschidere de succesiune. Sa inteleg asa?
Nu. Cand a murit bunicul?! Este f important! Daca a murit inainte de 1 oct 2011 sau dupa aceasta data. Apoi cand a aflat tatal dvs raportat la data decesului bunicului dvs.
Daca s a dezbatut succesiunea si daca puteti demonstra ca nu ati aflat de decesul bunicului, instanta va poate repune in termenul de optiune succesoarala, insa la felul in care ati expus slabe sanse...
Oricum dvs nu aveti vocatie succesorala, adica nu aveti parte asa cum v ati exprimat in prima postare!

Alte discuții în legătură

Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor- succesiune complicata Roxana341 Roxana341 Buna ziua, Am intampinat probleme cu o succesiune mai complicata si va rog din suflet sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Situatia este urmatoarea, Bunicii din ... (vezi toată discuția)
Succesiune. drepturile sotului supravietuitor mihaela70 mihaela70 buna seara .as dorii sa-mi spuneti daca fratele a decedat si nu are copii , sotia lui poate sa deschida o succesiune dupa bunica fratelui , are vocatie ... (vezi toată discuția)