avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas certifical handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas certifical handicap

Buna ziua!

Buna seara! Am primit pensie de urmas din 2007 pana in 2009 cand m-am angajat si am facut cerere de suspendare a ei. Atunci eram si student la facultate iar acum la Master.
Mentionez ca am certificat de handicap gradul 2 obtinut la varsta de 5 ani pentru un accident ce a avut loc la nasterea mea, in prezent am varsta de 23 ani.
Va rog mult sa-mi spuneti daca am dreptul la pensie de urmas, daca pot cere drepturile banesti retroactiv, din perioada 2009 si pana in prezent. datorita pe baza certificatului de handicap.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:40, 20 Ianuarie 2013
1. Din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale (valabila de la 01.04.2001 pana la 31.12.2010):

Art. 66 - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (valabila de la data de 01.01.2011):

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

3. - Din Legea 19/2000:

Art. 92 - (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
...
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie... (Legea 263/2010 nu mai prevede o asemenea restrictie).
...
Art. 93 - (1) Reluarea în plată a pensiilor suspendate se face la cerere, începând cu luna următoare celei în care a încetat cauza suspendării, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data încetării cauzei suspendării.
(2) În situaţia în care cererea de reluare în plată a fost depusă după expirarea termenului de 30 de zile, plata se face începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

4. Din Legea 263/2010:

Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
...

4. - Cand ati inceput sa obtineti venituri din salarii s-a suspendat plata pensiei de urmas,. conform Legii 19/2000.
- Incepand cu data de 01.01.2011 trebuia sa sa reia plata pensiei de urmas daca ati fi depus cerere de reluare in plata in termen de 30 de zile (pana la finele lunii ianuarie 2011).
- Faceti acum cerere de reluare in plata a pensiei de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi pierd pensia de urmas de erou martir daca ma angajez cu carte de munca? andrutza_boricik andrutza_boricik Buna ziua! sunt noua pe acest forum si sper ca nu incalc vreo regula a acestui forum asa de la inceput. am si eu o mare nelamurire. beneficiez de o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas RoibuA RoibuA Buna ziua am si eu o intrebare:tatăl meu a decedat acum 18 ani iar mai tarziu mama mea s-a recăsătorit adică acum 10 ani divortand la 6 luni după si ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas anighigiu anighigiu Fiul meu implineste pe 4 august anul curent 25 ani,este student in anul 4,primeste pensie de urmas deoarece tatal sau a decedat iar din aceasta luna s-a ... (vezi toată discuția)