avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul somaj

Va rog sa imi ziceti daca intru in somaj din 01.02.2013 se ia in calcul ianuarie 2013 unde sunt si cele trei salarii compensatorii pe care ni le acorda firma?
Cel mai recent răspuns: Alex880302 , utilizator 00:30, 12 Aprilie 2013
Art.39 din Legea nr.76/2002:
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
......
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
...


2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 18.
(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX.2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
...

3. - Din Codul fiscal:

Art.296^16
...
23. Sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări pentru şomaj, următoarele:
...
l) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă;
...

- Deci la aceste sume nu se retine contributia pentru somaj si, ca urmare, nici nu pot fi luate in calculul indemnizatiei pentrui somaj.

Care este indicatorul social de referinta pentru somaj? Pe unele site-uri am vazut ca este 500 RON, iar altii ziceau ca e salariul minim brut(se calculeaza 75% din indicator).Daca ma puteti lamuri, vi-as fi recunoscator.
Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 33.1. - Valoarea indicatorului social de referinţã este de 500 lei.
Va multumesc pentru lamurire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj lemia50 lemia50 Buna ziua. As vrea sa intreb care sunt ultimele reglementari privind ajutorul de somaj:este o suma fixa sau se calculeaza in functie de salariu si alti ... (vezi toată discuția)
Cuantum somaj Birsan Bianca Birsan Bianca După o contribuție de 22 de luni în ultimele 24 de luni, la un salariu de 10000 lei șomajul va fi de 75% din salaiul sau ISR? (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cat ar trebui sa fie valoarea ajutorului de somaj tinand cont ca am avut o vechime de 9 ani in campul muncii (in momentul in ... (vezi toată discuția)