avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas - sotie supravietuitoare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas - sotie supravietuitoare

Va salut si va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat !
Succint, va expun situatia :
Casatoria s a infaptuit in Februarie 2001- decesul sotului in noiembrie 2011
decedat pe motive de boala- la data decesului era deja pensionat pentru vechime si limita de varsta ~
Intrebare : sotia supravietuitoare ( in varsta de 58 ani, fara venituri ) are dreptul la pensie de urmas ?
Cel mai recent răspuns: FlaviaEmma , utilizator 13:15, 12 Mai 2021
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 urmasi.
Art. 85. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Art. 86. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).

(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
Precizati luna si anul nasterii.
va multumesc :)
Luna si anul nasterii d-voastra.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas milan12 milan12 Tatal meu a decedat in 2011 din cauza tuberculozei,era pensionat pe caz de boala din anul 2008,mama are 53 de ani, au fost casatoriti 32 de ani.intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Posibilitate primire pensie urmas dupa sot - fost cadru mi Ileana_C Ileana_C Buna ziua, As dori sa stiu daca pot opta pentru pensie de urmas dupa sotul meu care a fost pensionar MI.Mentionez ca in prezent am varsta de 56 ani si 2 luni ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Aurelia1960 Aurelia1960 Buna ziua, As dori sa stiu daca este posibilitatea sa pot beneficia de pensie de urmas? Sotul este decedat din 1996. El are pe cartea de munca in jur de 20 ... (vezi toată discuția)