avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... posibilitate primire pensie urmas dupa sot - fost ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

posibilitate primire pensie urmas dupa sot - fost cadru MI

Buna ziua,
As dori sa stiu daca pot opta pentru pensie de urmas dupa sotul meu care a fost pensionar MI.Mentionez ca in prezent am varsta de 56 ani si 2 luni si am fost casatoriti timp de 24 ani.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:24, 12 Mai 2016
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.


2. - Pentru o femeie nascuta in martie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 8 luni.
- Cand veti implini varsta de 61 de ani si 8 luni (in noiembrie 2021) veti putea solicita pensie de urmas.
- Si veti putea opta pentru cea mai avantajoasa pensie dintre: pensia dvs. si jumatate din pensia sotului decedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti daca sotie pensionata medical revizuibila anual ,varsta 57 ani poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului sotului ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas - sotie supravietuitoare selon87 selon87 Va salut si va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat ! Succint, va expun situatia : Casatoria s a infaptuit in Februarie 2001- decesul sotului in ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas luiza44 luiza44 SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)