avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare de 100 de puncte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare de 100 de puncte

Va salut,

Am o intrebare care nu prea imi da pace de ceva timp si cand am gasit acest forum m-am simtit usurat in speranta ca cineva imi poate raspunde.
Sa spunem ca lucrurile stau in felul urmator...

Momentan sunt angajat la o firma mare din Romania(reprezentanta unui concern), care presteaza, sa spunem ,servicii de natura `X `,unei game foarte mari de clienti din majoritatea domeniilor.
Vreau sa imi dau demisia din aceasta companie si sa imi infiintez un SRL propriu, care sa faca acelasi lucru ,la aceeasi clienti si in aceeasi zona geografica din tara(bineinteles ca acest lucru doresc sa il fac oficial,cu preturi sub cele practicate de compania la care lucrez....pur si simplu doresc sa ii fac CONCURENTA)

Doresc sa specific ca in contractul de munca nu am decat 2 clauze care m-ar putea impiedica,respectiv
-clauza de fidelitate si neconcurenta(nu pot presta acelasi gen de servicii in perioada in care sunt angajat)
-clauza de confidentialitate(timp de 2 ani nu am voie sa dezvalui informatii care pot leza imaginea companiei in relatia cu actualii clienti)

Daca cineva imi poate raspunde i-as ramane indatorat ..

Multumesc mult si astept raspunsurile dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:21, 21 Ianuarie 2013
Buna ziua,

Din punctul meu de vedere prin incalcarea clauzelor pe care stiti ca le aveti va veti asuma anumite riscuri, insa cat de mari sunt riscurile va poate spune doar o persoana care a vazut clauzele.

Eu v-as recomanda sa cititi foarte bine clauzele inainte de a face ceva, si sa cantariti bine ce castigati fata de ce ati putea pierde.

Repet...
-Prima.... clauza de fidelitate si neconcurenta este valabila doar in perioada in care sunt angajat(daca imi dau demisia nu mai este valabila)
-A doua... clauza de confidentialitate ( cu valabilitate de 2 ani) se refera doar la caracterul informatiei(nu face referire si la prestarea de servicii)

In mod normal, conform Codului Muncii, clauza de neconcurenta e valabila după incetarea ocntractului, obligatiile de neconcurenta din timpul executarii contractului fiind incluse in clauza de fidelitate.

Clauya de neconcurenta trebuie sa fie strict reglementata ca sa produca efecte, deci e posibil s anu va incurce prea mult.

Clauza de confidentialitate insa, din ces tiu eu, e redactata de obicei astfel incat sa includa si informatii despre clienti, deci si numele acestora. Ceredti ca nu lezati imaginea actualului angajator in relatia cu clientii daca faceti oferte clientilor sai actuali, oferte care demonstreaza ca ei cer cam multi bani?

Aveti mai jos textul de lege despr eucma r trebui sa fie o clauza de neconcurenta, pe clauza de confidentialitate eu cred ca va asuamti un risc.

Succes!

Art. 21 - (1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.

(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.

Art. 22 - (1) Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.

(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) şi i), ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Art. 23 - (1) Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deţine.

(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă.

Art. 24 - În cazul nerespectării, cu vinovăţie, a clauzei de neconcurenţă salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizaţiei şi, după caz, la daune-interese corespunzătoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
problema se pune si din prisma faptului ca viitorii dvs clienti ar fi actualii clienti ai companiei unde lucrati si v-ati folosi de date obtinute nu tocmai legal.
D-na avocat,

Doresc sa va multumesc pentru rabdare si pentru ca mi-ati raspuns la intrebare.

Referitor la ce a-ti scris cu acele clauze va atasez un Copy/Paste cu cele 2 clauze exact cum sunt in contractul de munca.
Alte clauze speciale nu am.

Citez din contractul de munca

``1 Fidelitate si neconcurenta:
Pe durata contractului de munca se presupune ca Salariatul isi va dedica in intregime timpul pentru serviciile angajatorului si ii este interzis acestuia in a se angaja in orice activitate sau afacere care ar putea fi,direct sau indirect legata de activitatile Angajatorului.

2 Confidentialitate
Pana la incetarea prezentului contract de munca,Salariatul are obligatia ca informatiile care nu au fost facute publice la activitatea societatii,informatii la care poate avea acces datorita sau in cadrul indatoririlor sale de serviciu,nu vor fi dezvaluite catre terti,fie din neglijenta,fie din cula,fara acordul prealabil al Angajatorului.Salariatul va avea aceeasi obligatie cu privire la orice document sau informatie de care ia cunostinta,privind clientii societatii sau orice alt partener de afaceri.Acest angajament de confidentialitate va fi in vigoare pe perioada indeplinirii contractului individual de munca,ca si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia,indiferent de motiv.
In cazul nerespectarii clauzei de confidentialitate,Salariatul va reaspunde pentru orice ce alte daune cauzate Angajatorului``

Specific nu am primit niciodata alte remuneratii decat din salariu.

Alte discuții în legătură

Contract + act aditional 2shots 2shots Buna ziua As dori va rog sa-mi spuneti daca prin incheierea contractului de munca prin acordul ambelor parti se anuleaza si toate actele aditionale la ... (vezi toată discuția)
Act aditional - fidelitate, confidentialitate si neconcurenta margot_mlm margot_mlm Buna ziua, Va copiez mai jos o parte dintr-un act aditional pe care va trebui sa il semneze tot personalul unei companii in care lucrez si eu, mie mi se ... (vezi toată discuția)
Clauza de fidelitate si neconcurenta papillon papillon Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu ce prevede Noul cod al muncii despre: Clauza de fidelitate si neconcurenta Urmeaza sa semnez asa ceva, ce ar ... (vezi toată discuția)