Alaturi de actiunea depusa la Judecatorie in vederea inregistrarii unei asociatii in Registrul Asociatiiolor si fundatiilor, mai este necesara depunerea cazierelor membrilor fondatori?
Actiune se formuleaza de catre si in numele persoanei fizica, presedintelui asociatiei?
Care este taxa de timbru si timbrul judiciar pentru acest tip de actiune?
Este corect ca organele Consiliului director al Asociatiei sa fie in numar de trei : presedinte, vicepresedinte si director general? Sunt 3 membrii fondatori si doresc toti 3 sa aiba functii de conducere in Asociatie.
Cazierul judiciar, d.p.d.v. legal, nu are nico legatura cu cererea respectiva ...nu exista nicun text de lege , asa cum este cazul cazierului foscla , care sa va oblige sa prezentati asa ceva odata cu cererea de inscriere a ONG-ului in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
Dupa introducerea cererii de acordare a personalitatii juridice, cu toate actele necesare, complete si verificate in fata mea de catre registratoare, actiunea mi-a fost respinsa. Pe ce motive, nu stiu inca.
CE E DE FACUT ACUM? Exista cale de atac sau trebuie sa introduc o alta cerere? Trebuie sa astept sa mi se comunice hotararea?
Am curiozitarea motivarii? Oare ce ar putea fi, pt ca actele erau complete!!??
Multumeac
Incheierile de admitere sau de respingere a cererii de inscriere sunt supuse numai recursului.
Termenul de recurs este de 5 zile si curge de la data pronuntarii, pentru cei care au fost prezenti si de la data comunicarii, pentru cei care au lipsit.
1. "Alaturi de actiunea depusa la Judecatorie in vederea inregistrarii unei asociatii in Registrul Asociatiiolor si fundatiilor, mai este necesara depunerea cazierelor membrilor fondatori?"
Da, cazierele FISCALE ale tuturor fondatorilor. Nu si cele JUDICIARE - solicitarea acestora este un ABUZ si nu are niciun temei legal.
2. "Actiune se formuleaza de catre si in numele persoanei fizica, presedintelui asociatiei?"
In numele unuia dintre fondatori, si anume cel desemnat de Adunarea Generala in sedinta de constituire. Nu trebuie sa fie neaparat presedintele ales, poate fi orice membru sau chiar o persoana din afara asociatiei... Este model de cerere stabilit din Ordinul MJ 954 / B / C / 2000.
3. "Care este taxa de timbru si timbrul judiciar pentru acest tip de actiune?"
19 lei taxa de timbru si 0,3 lei timbru judiciar
4. "Este corect ca organele Consiliului director al Asociatiei sa fie in numar de trei : presedinte, vicepresedinte si director general? Sunt 3 membrii fondatori si doresc toti 3 sa aiba functii de conducere in Asociatie"?
Se poate ca, in acest caz, cand asociatia se infiinteaza cu minimul legal de membri (3), sa existe o identitate intre componenta Consilului Director si cea a Adunarii Generale, si va trebui atentie care decizie cu ce "palarie" se ia, in functie de competenta AG respectiv CD asa cum e stabilita de lege si de statut. Asociatia isi stabileste ce structura doreste ea in cadrul Consiliului Director ca denumire de functii si atributii concrete. E bine totusi ca presedinte sa se precizeze expres ca este reprezentant legal si conducator executiv al asociatiei... un "director" este in mod normal o functie executiva din afara Comitetului Director, in subordinea acestuia... Eventual se poate ca, la o asociatie mica, sa se prevada in Statut expres fuctia de director si atributii specifice acesteia, eventual inclusiv cea de reprezentant legal ( caz in care presedintele ramane mai mult cu atributii onorifice si de consude sedintele...) dar sa se prevada ca temporar pot fi cumulate functia de director cu cea de presedinte sau alt membru in Consiliul Director....
av.Radu Mititean
Editat: eliminare text cu adresa/reclama