avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata retroactiva a contributiei la fondul de pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata retroactiva a contributiei la fondul de pensii

Va salut cu respect! As dori sa stiu daca pot plati retroactiv contributia la fondul de pensii, intrucat am lucrat in strainatate - unde nu am fost angajata legal.
Daca da, atunci care ar fi numarul maxim de ani pe care-i pot plati ? Daca nu, atunci pot plati lunar o contributie mai mare (nu doar cea aferenta salariului minim pe economie)??? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: kokobr , utilizator 16:13, 23 Ianuarie 2013
Aveti posibilitatea completarii stagiului de cotizare, prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu. Cota de contributie este de 31,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori castigul salarial mediu brut. Pentru anul 2012, castigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2117 lei. Venitul minim la care va puteti asigura de la 1 ianuarie 2012 este de 35% din 2117 lei, adica 741 lei, contributia minima datorata fiind de 232 lei.

Pentr 2013 si anii urmatori contributia este in crestere.
Am avut o scapare in postarea anterioara.Nu se poate plati retroactiv.
Va multumesc mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas halmagy123 halmagy123 Pot sa inchei un contract cu CAS in baza terenului arabil pe care il detine familia,si sa platesc contributia pentru a fi asigurat ?Momentan sunt ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei la casa de pensii vasmili vasmili buna seara , am si eu o intrebare am 42 de ani si as dori si eu sa platesc la casa de pensii ca sa pot beneficia de pensie precizez ca pana acuma nu am lucrat ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie elizavlad elizavlad cat e contributia pentru pensie in conditiile care sunt in somaj pana in octombrie anul in curs si am 33 de ani vechime cu somajul. ?cat timp platesc ... (vezi toată discuția)