avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza contract de vanzare cumparare

La incheierea actului de vanzare cumparare asupra unui imobil de la un frate (imobil in care locuiesc parintii) am preluat si clauza ca parintii isi rezerva dreptul de abitatie viager precum si ca am obligatia de intretinere si ingrijire a acestora. (imobilul a fost cumparat de frate de la parinti). Fratele a cumparat o casa la tara
si doreste ca parintii sa mearga acolo iar parintii doresc si ei acest lucru. Nu pot sa ma opun, dar in acest caz eu nu pot proba ca imi respect obligatiile fata de ei.
Cum pot preveni ca mai tarziu, fratele sau mostenitorii lui sa conteste actul de vanzare pe acest motiv, avand in vedere ca parintii stau cu el?
Cum ar trebui sa procedez ca sa previn contestarea acestui act?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: rodica_mo , utilizator 20:53, 24 Ianuarie 2013
Nu fratele sau mostenitorii acestuia pot contesta acest act, ci parintii pentru ca ei ar fi prejudiciati in cazul nerespectarii obligatiei de intretinere si a dreptului de uzufruct viager.

In schimb, eu nu cred ca fratele a putut transmite in mod legal odata cu proprietatea asupra bunului si obligatia de intretinere a parintilor. Aceasta avaand in vedere ca acea obligatia a fost una intuituu personae, parintii consimtind la vanzarea imobilului cu conditia ca fratele sa ii intretina si nu o alta persoana, fie ea si dvs.

Ar trebui studiate actele incheiate de catre o persoana de specialitate pentru un raspuns mai obiectiv.
Buna seara si multumesc pentru raspuns. La incheierea actului de vanzare al casei am fost de acord sa preluam aceleasi clauze pe care le-a avut si fratele in contractul de vanzare incheiat intre el si parinti. Noi nu locuim in aceasta casa, am cumparat-o pentru a oferi copilului casa in care locuim acum, asta oricum intr-un viitor destul de indepartat in timp.
Cum contractul incheiat are clauzele mentionate nu dorim ca dupa efortul financiar depus sa avem probleme fiindca, fratele ar putea oricand sa spuna ca noi nu ne-am achitat de aceasta obligatie de ingrijire si intretinere... Nici noi nu putem sa facem acest lucru in mod normal daca ei se vor muta la 300 km de noi.
Oamenii sunt schimbatori si maine uita ce spun azi.. De aceea as vrea sa stiu ce ar trebui sa fac ca sa previn situatia in care ar putea sa spuna ca nu ne-am achitat de aceasta obligatie.
Inca odata va spun ca nu fratele va putea invoca neindeplinirea de catre dvs a obligatiilor fata de parinti.

Parintii au fost parte si in al doilea contract incheiat? Cel intre dvs fratii.
Multumesc, am inteles ca parintii sunt singurii care pot reclama neindeplinirea obligatiilor. Este ok.
In ceea ce priveste incheierea contractului intre noi fratii, este normal sa fi fost martori in acest contract incheiat intre noi (asa cum am spus, ei locuiesc acolo, a fost casa lor si tot a lor a fost decizia de a o vinde fratelui).

In fine, aceasta e situatia. Acum intrebarea mea este daca exista posibilitatea de a face o intelegere la notar ca ei renunta la aceasta clauza de intretinere si ingrijire din contract pentru a nu mi se imputa ceva ce nu tine de mine, in rest dreptul de a se intoarce si de a locui in aceasta casa cat traiesc este firesc sa ramana.

o seara buna
Din punct de vedere legal nu ma intereseaza ca parintii sa fi fost martori la perfectarea actelor, ci ma intereseaza daca au fost parti in cel de-al doilea contract. daca au semnat actul si au fost de acord cu actuala situatie. Au fost prezenti la notariat, au semnat ?

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare gianys75 gianys75 as dori sa stiu si eu care act de vanzare-cumpare este greu de atacat in instanta...pentru ca am inteles ca sunt de mai multe feluri (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare came came Buna ziua, Va scriu in legatura cu un act de vanzare cumparare pe care dorim sa-l facem. Suntem trei frati si parintii vor sa-mi faca mie act de vanzare ... (vezi toată discuția)
Actul de donatie poate fi atacat/conestat in instanta? sandu_valentin sandu_valentin Am o mare dilema....suntem trei frati (cel mai mic sunt eu) iar parintii ar dorii sa-mi faca act de donatie pe apartamentul in care locuiesc dumnealor,ca dupa ... (vezi toată discuția)