avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia mamei mele
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia mamei mele

Am trimis la casa de pensii judeteana, adeverinte si cerere de recalculare a pensiei mamei mele in varsta de 70 de ani, deoarece am studiat buletinul de calcul al pensiei si am solicitat adeverinte de venit de unde a lucrat si am constatat neconcordante intre calcule. Raspunsul lor a fost ca nu sunt la calcule deca t la luna septembrie 2012, si sa astept pana cand nu stiu nici ei .Nu au si astia un termen de rezolvate al cererilor legal?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:30, 27 Ianuarie 2013
DIferentele se vor plati incepand cu luna urmatoare a depunerii cererii de recalculare.

Pentru a grabi rezolvarea,faceti o interventie aici:




[ link extern ]



In interventie precizati:numele si prenumele, nr. dosar de pensie, casa teritoriala (locala) de pensii de care apartineti si, desigur, solicitarea dvs.



Va multumesc . Mai am o nelamurire. Cineva spune ca daca dupa cererea de recalculare li se pare ca are in plata mai mult , cuantumul ii va scadea, deci din cei 500 de lei va lua mai putin. Este adevarat se poate asa ceva, ca atunci din dorinta de a-i face un bine prin recalculare ii fac un rau, o omor cu zile !!
1. Nu merge cu "li se pare" ca pensia nu este bine calculata.

2. Se poate intampla asa ceva numai daca prima data pensia a fost gresit calculata mai mare.
La recalculare,pensia in mod normal creste.

Legea 263/2010

Art. 107

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.


La revizuire,pensia poate creste sau sa scada:

Legea 263/2010



Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia? bogdanmarinela bogdanmarinela Care ar fi diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia. Eu, dupa pensionarea la limita de varsta am luicrat cu contract de munca la o ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie olga2011 olga2011 va rog sa-mi spuneti cind trebuie sa depun cererea de recalculare a pensiei dat fiind faptul ca mai lucrez . multumesc. (vezi toată discuția)
Am iesit la pensie in 2009 Eliza Geambasu Eliza Geambasu Se mai poate face recalculare?Am cotizat 39ani/9luni vechime neantrerupta in munca(asist.medical in spital) (vezi toată discuția)