avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare -cumparare intre tata -fiu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare -cumparare intre tata -fiu?

Tata, copil unic , este singurul mostenitor al casei si terenului parintilor lui . El are 4 copii dar pentru ca doar unul este cel care are grija de el( si a avut si de parintii lui pana la moartea acestora )vrea sa-i dea acestuia tot dreptul fara ca ceilalti fii ai lui sa -i poata contesta decizia si fara sa le ceara celorlalti copii sa renunte la partea c e le-ar reveni la moartea lui . care este cea mai buna solutie? Spre ce ar trebui sa se orienteze : donatie ,testament, vanzare -cumparare? multumesc
Cel mai recent răspuns: asmedcor26 , utilizator 20:28, 30 Ianuarie 2013
Multumesc pentru raspunsuri.
Pretul real este cel putin egal cu cel din grila notariala locala, legata de teritoriul amplasamentului imobilului. Grila o gasiti si pe internet, fiind publica.Intentia de a nu fi platit pretul, poate fi dovedita numai cu probe incontestabile, facute de partea interesata care le detine....si numai daca notarul nu a consemnat plata in fata sa, iar taxa platita nu confirma pretul din actul de V/C.Inca un aspect: in cazul clauzei de intretinere, cumparatorul trebuie sa stranga dovezi materiale privind intretinerea efectiva in sensul actiunilor/cheltuielilor suportate, altfel, pretendentii rau-voitori pot invoca neindeplinirea clauzei si anularea instrainarii din patrimoniul succesoral.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
nucu$, utilizator
Puteti face donatie fiului ales, in masura in care veti pastra rezerva succesorala pentru celialti copii si sotul supravietuitor (sotia). In acest sens puteti intocmi un testament prin care sa faceti aceste demersuri, care vor avea efecte numai pentru viitor. In masura in care nu veti incalca rezerva succesorala a celorlalti mostenitori care au vocatie la succesiune, acestia nu vor putea face nicio opozitie. Este dreptul dvs. cui lasati averea, dar si dreptul lor la o catime din ea.
cel mai bine e sa faceti un contract de vanzare cumparare doar cu clauza de abitatie stipulata in favoarea tatalui vanzator(ca sa aiba siguranta ca va sta in casa lui pana la moarte).Acest contract nu va putea fi atacat de ceilalati frati ai cumparatorului.Totodata se poate incheia separat un contract de intratinere,daca tatal vrea sa fie intretinut de catrea fiu.Asa sunteti sigur unul ca va avea ingrijiri la batranete,altul ca va avea o proprietate fara sa-i fie contestata de catre frati.
1 Tatal tau trebuie sa faca succesiunea dupa parintii lui.
2 Contract de vanzare cumparare, dar nu va scumpiti la tarate ca s-ar putea sa aveti probleme.
Puneti pret cat mai aproape de realitate si astfel le inchideti orice portita de contestare.
Altfel, contractul de vanzare cumparare poate fi contestat din cauza unui pret nerealist de mic ce ascunde donatia.
As recomanda si clauza de abitatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
CrisB, utilizator

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenire mel 75 mel 75 buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)
Mostenirea unei proprietati gheorghebosneag gheorghebosneag Buna ziua.Sunt nou pe acest forum si as avea si eu o intrebare la care v-as ruga sa-mi raspundeti ,daca se poate.Un act de vanzare-cumparare intre mama si ... (vezi toată discuția)