avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Votul in cadrul asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Votul in cadrul asociatie de proprietari

In primul rand imi cer scuze, in cazul in care s-a mai discutat pe forum despre aceasta problema, dar nu am reusit sa gasesc raspunsul la intrebarea mea. Inainte de a pune intrebarea voi expune intai informatiile:

Avem proprietati in cadrul asociatiei cu diferite destinatii:
- Apartamente
- Spatii Comerciale
- Boxe
- Locuri de parcare subterane
- Spatii tehnice

Inafara de spatiile tehnice (care sunt incluse in proprietatea comuna) toate celelalte proprietati au numere cadastrale diferite.

Avem proprietari care sunt de mai multe feluri:
- Proprietar al unui apartament
- Proprietar de spatiu comercial
- Proprietar a 2 sau mai multe apartamente
- Proprietar de apartament, boxa si loc de parcare
- Proprietar de loc de parcare
- Proprietar de boxa
-

In lege avem definitia proprietatii:
Art. 3
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
b) proprietate individuala - apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-o cladire, destinata locuirii sau altor activitati, care impreuna cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliara.


Si avem modalitatea de vot (nu ma intereseaza investitiile si consolidarea):
Art. 25
(1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;


Intrebarea este cum calculam voturile:
1. un proprietar un vot (indiferent de numarul de proprietati)
Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO:
- nu este scris in lege proprietatea sa individuala ci doar proprietatea sa ceea ce inseamna ca sunt toate proprietatile detinute.
- textul proprietatea sa individuala apare in alte paragrafe de lege si legiuitorul ar fi scris proprietatea sa individuala daca s-ar fi referit la un singur apartament.
CONTRA:
- proprietate individuala = proprietatea sa
- interpretarea trebuie sa fie de buna credinta si sa respecte sensul legii


2. o proprietate un vot
Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO
- chiar in textul legii se spune ca proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie nu ca mai multe apartamente
CONTRA
- Proprietatrul de boxa (3mp) are acelasi drept de vot cu proprietarul unui duplex (400mp) si nu este echitabil

2. o proprietate locativa sau cu caracter comercial - un vot

Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO
- chiar in textul legii se spune ca proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie
- in mod normal (blocurile comuniste) boxele si locurile de parcare din bloc erau conexate apartamentului si reprezentau un tot unitar aveau un singur numar cadastral; astfel acestea sunt in fapt anexe ale proprietatii
- la sectia financiara ti se deschide un singur rol fiscal in cazul in care detii un apartament, 4 boxe si 2 locuri de parcare si nu 7.
- spiritul legii este ca votul sa fie cat se poate de echitabil si sa nu puna pe acelasi plan un proprietatrul de boxa (3mp) cu proprietarul unui duplex (400mp)
CONTRA
- proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie de unde se poate intelege si boxa sau loc de parcare.

Sper ca nu v-am plictisit si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:46, 27 Ianuarie 2013
Cu tot respectul pentru cele scrise mai sus de @adiantot, dar din cate pricep eu sa citesc legea, nu mi se pare a fi corect ceea ce a dispus judecatorul-delegat.
Daca nu ma insel, chiar in acest topic s-a apelat le prev. L 230/2007, art. 25, alin.(1), lit. a) - fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;

Bun, daca vorbim de proprietate, in opinia unora - iata un judecator-delegat, proprietate poate un singur apartament, dar pot fi si 'nshpe apartamente, ca vorba aia, tot proprietate se numeste. Ca e mai mare sau mai mica, nu mai conteaza... insa, revedeti art. 3, alin. b) - definire proprietate individuala... si comparati aceasta informatie cu acelasi articol, litera f) - definirea notiunii de proprietar al spatiului, respectiv al apartamentului...
Sa discutam pe un exemplu a doi proprietari din acelasi condominiu:
Daca A.G. are in proprietate un apartament, in AG, are conf. art. 25, lit. a) dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
Daca A.T. are in proprietate trei apartamente, tinandu-se cont de prev. aceluiasi art. 25, lit. a), va avea dreptul tot la un singur vot pentru multipla sa proprietate;
Daca A.T. instraineaza un apartament, vanzatorul va avea in AG dreptul tot la un vot, iar cumparatorul la un vot. Iata ca din proprietatea initiala a lui A.T. a mai aparut un vot. Ce se intampla daca A.T. mai instraineaza un apt. din cele doua aflate in proprietatea sa? Intuiti, A.T. ramane tot cu un vot, in schimb mai apare un vot pentru cel de-al doi-lea cumparator.
Este clar ce vreau sa zic, o proprietate care initial dadea dreptul la un singur vot, a putut genera alte doua voturi, deci in total trei voturi, iar daca proprietarul A.T. ar fi avut in modesta sa proprietate 100 de apartamente, instarinate la cumparatori diferiti ar fi generat tot atatea voturi separate! Cum vine aceasta chestiune?
Ori daca ma refer doar la prev. art. 3, lit. f) care defineste notiunea de proprietar al spatiului, respectiv apartamentului, ca aceasta este:
- persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, care are in proprietate acel spatiu, respectiv apartament, intr-un condominiu;
Bun. Acest proprietar poate opta intre a fi sau nu fi membru al as. proprietari. Pentru a fi membru al as. proprietari acesta trebuie ca alaturi de cel putin 50%+1 dintre proprietarii apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta din cadrul aceluiasi condominiu sa-si fi dat acordul scris pentru infiintarea as. proprietari si, conf. prev. H.G. nr. 1588/2007, art. 4, acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere - potrivit L 230/2007, ar. 5 alin (1).
Tabelul nominal, anexa la la acordul de asociere, va contine in mod obligatoriu urmatoarele: numele si prenumele proprietarului, adresa, CNP, seria si nr. actului de identitate, indicarea titlului de proprietate, data exprimarii vointei de asociere si semnatura.
Proprietarii, membri fondatori ai as. prop. trebuie sa semneze si procesul-verbal al AG de constituire, intocmit in doua exemplare originale.
Deci daca vrei sa devii membru al as. prop. trebuie sa semnezi aceste documente si sa prezinti copii dupa actul de proprietate. In aceste conditii, proprietarul are dreptul sa participe, cu drept de vot, la AG a proprietarilor, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structurile organizatorice ale as. prop.
Daca optezi pentru a nu fi membru in as. prop. proprietarul trebuie sa stie ca poate participa la AG ale proprietarilor, dar nu poate vota si nu poate fi ales, in rest are toate drepturile si obligatiile mebrilor as. prop.
Conf. prev. L 230/2007, art. 7 - Inscrierea ulterioara in as. proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la AG de constituire se face la cererea scrisa a acestora, fara alte formalitati.

Cu alte cuvinte, in aceasta privinta, opinia mea este un apartament = un vot (pentru chestiuni obisnuite si proportional cu procentul de cota-parte indiviza de prop. inscris in actul de proprietate pentru fonduri de investitii, etc.)
Daca discutam de cele spuse de initiatorul topic-ului, cand un proprietar din condominiu detine cu acte o boxa de 3 mp. sau alte asemenea spatii in acelasi condominiu, opinia mea este ca aceste chestiuni isi gasesc reglementarea in prevederile acordului de asociere, ale statutului as. proprietari - chestiuni ce trebuiesc discutate cu specialisti in domeniu si apoi aprobate in AG a proprietarilor pentru ca nu se poate pune un semn de egalitate intre aceste diferite "proprietati" si bine se propunea mai sus, ca discutiile sa se poarte pe sectiuni de interes...

elga50 a scris:
Judecatorul nu m-a pus sa refac cvorumul.
Asadar depinde de cine judeca.
Dar in primul rand de cine intocmeste documentatia dosarului.

Cvorumul exista chiar daca judecatorul a numarat 88 de semnaturi in loc de 91 cate erau pe tabele din totalul de 115 apartamente si spatii cu alta destinatie.
Asa ca nu a trebuit sa "refac cvorumul"!
Doar ca prezentandu-i listele si explicandu-i ca avem 91 de semnaturi, acesta, judecatorul, a inceput sa le numere si asa a constatat ca unele se repeta. Atunci a explicat ca un om, un proprietar are dreptul la un singur vot chiar daca are 2-3 apartamente in asociatie.

Ca depinde de cine judeca, este adevarat si nu prea putem sa ne alegem judecatorul.

Cine intocmeste documentatia nu cred ca are importanta, ci mai important este ca documentatia sa fie bine intocmita. In acest sens este bine ca cel ce se ocupa de documentatie sa aiba in vedere obtinerea unui numar suficient de semnaturi. Daca 50%+1 inseamna 51 de semnaturi din 100, este bine sa avem rabdare, sa cautam cat mai multi proprietari si sa obtinem macar cateva semnaturi peste acest prag.

Va multumesc tuturor pentru raspuns si inteleg ca atat timp cat un judecator aproba o anumita forma a statutului in acel moment acela reprezinta legea.

In cazul in care ii cerem si ii motivam judecatorului cererile noastre, iar el accepta ... din acel moment este legal ceea ce este scris in statut nu ceea ce interpretam noi in lege

Corect?
Este corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de vot la adunările generale ale proprietarilor N.E. N.E. Bună ziua, 1. Dacă un proprietar deține două sau mai multe unități locative (apartamente) într-un condominiu (bloc), la câte voturi are dreptul în ... (vezi toată discuția)
Nr. voturi pentru o proprietate micav micav Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea Lege nr. 230 din 06/07/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de ... (vezi toată discuția)
Statutul asociație de proprietari americanu28 americanu28 Bună ziua. In ce condiții se poate schimba statutul Asociație de proprietari?Locuiesc intr-un bloc nou in cadrul unui complex rezidențial si ... (vezi toată discuția)