avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sindicat

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:
In cadrul unei societati exista sindicat, acesta nu este reprezentativ (nu are 50% + 1 membrii), dar in acelasi timp angajatii s-au organizat si au ales si reprezentantii angajatilor (sunt reprezentativi - acest lucru s-a intamplat deoarece a expirat contractul colectiv de munca la nivel de societate si urmeaza negocierile).
Cativa dintre angajatii care sunt inscrisi in sindicat,au fost de acord sa fie reprezentati si de "reprezentantii salariatilor", votandu-i pe acestia.
Este posibil ca un angajat care este inscris in sindicat, poate sa aleaga si reprezentantii salariatilor?
In cazul in care sindicatul va contesta in instanta faptul ca "reprezentantii salariatilor" de fapt nu sunt reprezentativi, deoarece au fost alesi si de angajati care sunt inscrisi in sindicat, va castiga?

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 24 Ianuarie 2013
Art.211 (2) C.mun. prevede ca, reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.

Prin urmare, legea nu face distinctie in ceea ce priveste apartenenta la un sindicat a salariatilor cand se alege reprezentantii acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca la nivel de unitate pentru incepatorii in hr andreea.cobianu andreea.cobianu lucrez la o firma nou infiintata, caen 1814, si ma ocup de personal. avem 50 de muncitori necalificati, 1 responsabil ssm/psi, 1 translator, 6 CTC, 3 sefi de ... (vezi toată discuția)
Negocierea contractului colectiv la nivel de unitate vanatorul vanatorul In cazul unei societati in care nu toti angajatii sunt si actionari si nu sunt organizati intr-un sindicat, pentru negocierea contractului colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)