avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit bancar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit bancar

Buna seara.
Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp si nu gasesc raspuns.
Acum 6 ani bunicul meu a luat un credit in valoare de 9000 de lei (inclusiv partea oprita de banca) pe genul creditului doar cu buletinul,adica nu a avut nevoie de girant,garantie cu bunuri,casa,terenuri etc.Deci fara nicio garantie oferita banci.
Odata cu acest credit i s-a oferit si o asigurare de viata de aproximativ 30 de lei pe luna (nu mai stiu sigur).Dupa 2 ani de la imprumut,timp in care am fost cu ratele la zi, bunicul meu a decedat.Dupa aceea in decursul urmatorului an parinti mei au platit ratele cu mici intarzieri,insa au fost platite fiindca banca a spus ca asigurarea de viata nu se acorda si nu poate fi trecuta in contul datoriei desi decedatul nu s-a sinucis sau altetele ci a murit pe cale naturala. Acum apare urmatoarea problema,in următorii 2 ani nemaiavand bani de rate in fiecare luna (aproximativ 250 lei /luna) nu am putut sa mai achitam lunar si am platit odata la 2 sau 3 luni deoarece in mod suspect cei de la banca au fost de acord sa achitam chiar si mai rar fara vreo reesalonare si fara alte documente.In anul 2012 nu am platit decat 5 rate de 150 ron tot anul si acum 2 saptamani am primit de la o firma un plic de instiintare cum ca am avea de plata 6500 de ron :O fapt care ne-a socat :stunned: deoarece in luna august a lui 2012 de la banca ni s-a spus ca mai sunt 4300 ron de achitat.
Acum va intreb,este legal ce a facut banca prin vanzarea catre firma a contului si daca refuzam sa mai platim se poate intampla ceva avand in vedere ca decedatul nu a girat cu absolut nimic?
Va multumesc mult si astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:39, 25 Ianuarie 2013
Pt neplata la termen, se aduna si penalitati cf contractului semnat de bunic. Parintii ( copilul bunicului mai precis) ar trebui sa contacteze pe cei de la firma de recuperari creante si sa ceara explicatii privind suma.
In caz ca parintii nu platesc, creditorul se va adresa instantei pt ca parintii dvs sunt buni de plata acceptand succesiunea dupa parinte.
Acum logica mea zice ca din moment ce fica bunicului adica mama mea nu are nici o legatura cu acel contract,adica nu se stipuleaza in contract ca banii se pot recupera de la ea sau de la bunica mea care traieste,ori de la oricare alta ruda deci nu a fost de acord cu nimic si nu apare prin acte,nu se poate ca o instanta sa te oblige la plata pentru un lucru pe care nu l-ai acceptat prin semnatura pe un act oficial.Eu citisem undeva ca banii nu se pot recupera de la rudele creditorului daca ele nu au semnat nimic.
Multumesc de ajutor.
Logica dvs zice bine .. pana la un moment :), cat bunicul era in viata, era singurul care era dator, banca nu s-ar fi putut apropia de bunurile / veniturile rudelor. Acum c-a decedat, bunica si mama dvs in calitate de mostenitoare ( nu ca parte din contract) vor plati acest credit. O mostenire e formata din active ( bunuri) si din pasive( datorii), acceptand o parte, vine la pachet cu cealalta. Poate bunicul n-a avut cine stie ce avere si putea fi refuzata succesiunea dupa dansul, insa mama a acceptat-o tacit facand plati pt acel credit.
Deci teoretic daca mama nu mai achita nimic dupa decesul bunicului nu ar fi fost obligata la plata acum? Pricep eu corect nu?
Daca eu acum as intra in proprietatea tuturor bunurilor iar mama si bunica nu ar avea nimic,mama fiind casnica iar bunica pensionara de unde ar lua banca aceea restanta?Ar pune oprire pe o parte din salariul tatalui meu?
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
alex0099, utilizator
Daca succesiunea dupa bunic se face pedumneavoastra, dvs preluati si creditul ramas.

Alte discuții în legătură

Transmitere datorii la mostenitori Florin Negrea Florin Negrea parinti mei au facut un credit de nevoi personale in2007 la pireeus bank amindoi fara giranti fara nimic fara gaj tata a murit in 2010 mama trage sa moara m-am ... (vezi toată discuția)
Carduri persoana decedata RoxanaGC RoxanaGC Tatal meu a decedat, avand carduri de credit la doua banci. Cei de la banci mi-au spus ca sumele trebuie platite complet, o data, nu pot fi reesalonate, in ... (vezi toată discuția)
Decesul imprumutatului unui credit bancar ipotecar, ce se intampla cu creditul Nonynel Nonynel Speta este urmatoarea: A decedat o persoana care avea de achitat un credit bancar de nevoi personale garantat cu o ipoteca asupra unui imobil apartinand ... (vezi toată discuția)