avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura succesiune

Buna ziua.
As dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru deschiderea unei succesiuni, precum si taxele si impozitele aferente, in urmatoarea speta:
mama a decedat acum 2 luni. mostenitori legali sunt tatal, sora mea si cu mine.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: maria_cseh , utilizator 18:08, 17 Februarie 2009
multumesc
La noi a fost în felul următor:mama a murit în mai 2006 iar tata în iulie 2008.La trei luni de la decesul tatei am început procedura de deschidere a succesiunii.Am depus actele la secretarul primăriei (el spune de ce anume are nevoie) după care el completează o anexă.Acolo se specifică moştenitorii cu toate datele lor şi ce anume este inclus în moştenire.Noi am declarat apartamentul, garajul şi un teren arabil de 6 ari.După aceea secretarul trimite anexa şi celelalte hârtii la Biroul Notarilor Publici iar de-acolo ni se alege un notar din zona în care au avut părinţii mei domiciliul.Săptămâna trecută am fost înştiinţaţi prin poştă că suntem convocaţi la data de 17 februarie la notarul X. Azi am fost deja la dezbaterea succesiunii şi ne-am aşteptat să ne mai cheme şi în altă zi.Suntem trei surori şi ne-am prezentat doar două.Sora cea mare a făcut o împuternicire pe mine să o reprezint la succesiune fiindcă nu este în ţară. Ne-am prezentat cu tot ce credeam că ne va fi de folos: actul de vânzare-cumpărare al apartamentului,actele noastre de căsătorie, certificatele de naştere şi buletinul (copie/ original).Nimic din cele declarate nu a fost întabulat, de aceea ne-am aşteptat să nu rezolvăm nimic.Surpriza a fost ca într-o oră să ne primim certificatul de moştenitor iar costul a fost de 778 RON onorarul notarului.Am mai avut nevoie şi de doi martori.Dacă sunt pretenţii la moştenire, succesiunea va dura mai mult.La noi nu a fost cazul, de aceea a fost mai uşor.Menţionez că am făcut demersurile pt dezabatere doar pt că am auzit de cele 6 luni în care declari accepul sau respingerea moştenirii.Ne-am temut să nu ne coste după aceea alte taxe şi impozite dacă vor trece cei doi ani de la decesul tatălui.ªi noi am avut multe semne de întrebare şi nu ştiam cui să cerem sfatul.Primul pas şi cel mai important l-am rezolavat, acum ne mai rămâne să facel întabulările.
Sper că am reuşit să vă mai dau nişte răspunsuri. Scuze pt exprimare, sunt foarte obosită şi am încercat să explic mai pe înţelesul nostru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament offsetman offsetman pot face succesiunea in legatura cu o garsoniera? sora mea a murit si trebuie sa fac succesiunea. ce trebuie sa fac? si cat ma costa? (vezi toată discuția)
Succesiune - evaluare imobil si teren G. Cristina G. Cristina Buna seara, as avea o intrebare.. unde pot sa aflu cat ma costa toata succesiunea avand in vedere ca au trecut peste 2 ani de la moartea matusii ma astept la ... (vezi toată discuția)
Care sunt documentele necesare pentru deschiderea unei succesiuni si ce taxe trebuie platite? Olivia Dumitriu Olivia Dumitriu Buna ziua, In urma decesului mamei, in urma cu 2 luni jumatate, urmeaza sa ma prezint la masa succesorala impreuna cu fratele meu. As vrea sa stiu, in ... (vezi toată discuția)