avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie imobil cu contract de vanzare-cumparare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie imobil cu contract de vanzare-cumparare cu valoare mai mica decat valoare de grila

Buna ziua,

As dori sa achizitionez un imobil in otopeni cu suma de 70000 euro, insa am observat o problema cu actele. Imobilul a fost vandut in urma cu cateva luni la stadiul de gri cu 20000 de euro pret incluzand TVA. Valoarea unui apartament in zona la cheie pe grila notariala ar fi undeva la 34000. Mai mult notarul nu a trecut in act aceasta valoare de grila si taxele au fost incasate la suma tranzactionata.
Eu vreau foarte mult sa achizitionez acest imobil insa as vrea sa stiu care sunt riscurile la care ma supun. E posibi ca actul de vanzare cumparare pe care il semnez sa poata fi anulat?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 15:34, 25 Ianuarie 2013
in mare: in situatia in care se declara un pret mai mic in acte decat cel real, vanzatorul risca evaziunea fiscala, iar cumparatorul ., in cazul unui litigiu aparut dupa cumpararea imobilului nu-si va putea recupera decat ceea ce a declarat in act. ambii raspunzand de fals in declaratii.

daca dumneavoastra doriti sa achizitionati un imobil, sfatul ar fi sa declarati suma reala. astfel incat sa va puteti recupera suma in eventualul litigiu.

nu va afecteaza pretul la care a fost dobandit inainte respectivul imobil. este raspunderea vanzatorului respectiv.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
antonia77, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Inteleg ca ei sunt in afara legii, insa eu risc ceva ca si cumparator ulterior?
impozitul perceput de stat la un contract de vanzare cumparare, este perceput de la vanzator. este impozit perceptu pe venitul obtinut din vanzarea imobilului. cand se declara pretul mai mic, incearca sa se achite acel impozit cat mai putin.

nu va afecteaza. respectivul vanzator, eventual va fi obligat sa achite diferenta de impozit pe diferenta de pret.

a fost riscul cumparatorului respectiv sa declare mai putin.

dar, dupa cum spuneam, in cazul unui litigiu aparut dupa incheierea contractului de vanzare cumparare (lucruri despre ccare cumparatorul nu a stiu in momentul semnarii actului sau i-au fost ascunse cu rea credinta) , dorind prin instanta desfiintarea actului, nu si-ar fi putut recupera decat suma declarata in act , nu cat a dat real.

deasemenea, la pretul declarat mai mic, si cumparatorul achita niste taxe mai micute, dar nu-l ajuta.

poate atat, valora imobilul la vremea respectiva. valoarea calculandu-se in functie de suprafata, nr de camere, etaj, anul constructiei blocului(casei) etc.

daca valoarea a fost mai mica decat grila, taxele au fost calculate la minimul din grila.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
antonia77, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare justinn justinn Buna ziua, am cumparat un apartament in valoare de 135000ron, am facut doar precontractul(specificand valoare reala a apartamentului), oferindu-i ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu valoarea declarata mai mica decat cea reala costi58 costi58 Buna ziua, Doresc sa cumpar un imobil dar proprietarul nu vrea sa declare valoarea reala a tranzactiei in acte ci o valoarea mai mica. Puteti sa imi ... (vezi toată discuția)
Nedeclarare pret real contract vanzare cumparare Elena9197 Elena9197 Buna ziua. M-am hotarat sa achizitionez un apartament de 42mp, la pretul de 34000€, cu plata cash. Proprietarii doresc sa declaram la notar suma de 10000€, ... (vezi toată discuția)