avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea mostenirii

Buna ziua,acum 6 ani a murit tatal meu si nu am avut cum sa dezbatem mostenirea in 6 luni,suntem 4 copii majori la parinti iar mama in viata,acum am hoatarat in sfarsit sa facem si pasul acesta ,dar nu stim nimic de 2 frati mai mari de 6-7 ani,nu avem nici un raport cu ei as dori sa stiu daca in instanta ei pot sa ceara partea lor peste valoarea imobilului iar daca nu se prezinta ce se poate intampla??? imobilul e o garsoniera in valoare de 200-300milioane(vechi) care ar fi cuota fiecaruia???multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:15, 28 Ianuarie 2013
Buna ziua,

cei doi frati despre care nu mai stiti nimic, pot sa fie inlaturati de la mostenire pe motiv ca nu au facut acceptarea acesteia.

Avocat Costi Boncu
Fratii se vor cita la ultimul domiciliu din Tara sau daca stiti unde s au stabilit in strainatate . De asemena se va publica un anunt si intr un ziar de larga circulatie. Daca bunul imobil apartinea atat defunctului Tata cat si mamei dvs fiind achizitionat de cei doi in timpul casatoriei, in masa succesorala intra doar cota de 1/2 din bun. Acesta se va imparti astfel Sotia va lua 2/16 si dvs fratii 3/16 fiecare , restul cotei de 1/2 apartine sotiei supravietuitoare Daca bunul apartinea numai dedunctului va intra tot in masa succesorala. Sotia va avea 1/4 iar copii vor imparti in cote egale restul de 3/4.
Daca toti mostenitorii se inteleg si nu si contesta drepturile puteti dezbate la notar. Daca va contestati drepturile va adresati instantei, termenul de optiune succesorala a trecut, fiind de 6 luni si trebuie fie sa fi acceptat in termen de 6 luni succesiunea prin declaratie autentica la notar fie sa demonstrate fiecare ca ati acceptat tacit mostenirea, adica ati facut acte de acceptare tacita, fie cei dn strainatate sa ceara repunerea in termenul de optiune succesorala daca nu au stiut de decesul parintelui, asta insa mai greu...
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
ContSters250994, utilizator
Daca in caz ca nu se poate rezolva (eu sper ca da) mama poate lasa un testament la notar precum ca partea ei o lasa la unul din noi???sau nu se poate ??? o zi buna va doresc:)
Fara a se dezbate succesiunea dupa defunct nu se poate dispune prin testament in favoarea unuia dintre descendenti. Indicat ar fi sa se dezbata succesiunea, ulterior mama dvs putand sa cedeze cota sa parte din imobil cui doreste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)