Salutare!
Revin cu cateva informatii noi:
Am fost astazi la primaria cu pricina sa-mi platesc impozitul. Am solicitat sa-mi fie prescrise datoriile pentru anii 2006, 2007 si 2008.A inceput distractia...m-am certat cu casiera, m-am certat cu contabilul, m-am certat cu juristul si chiar si cu primarul de sex feminin. Toti sustineau ca nu au cum sa-mi prescrie datoriile aferente acelor ani, ba chiar mai mult mi s-a dat peste nas, spunandu-mi-se ca prescriere nu inseamna nicidecum anularea sau stergerea datoriei. Oare acesti oameni au pus mana in viata lor pe un DEX? Am avut la mine chiar si cateva extrase din Codul de Procedura Fiscala, de unde reiesea clar ca am dreptul sa-mi fie prescrise acele datorii.
Nu pot sa cred ce nivel intelectual au autoritatile publice din teritoriu...nu-mi vine sa cred in ce tara traiesc...
Suma totala pe care o am de achitat, incluzand si acei ani, este de 3000 de lei. Dupa discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii primariei nu am vrut sa platesc, desi aveam toti banii la mine. Am fost insa nevoit sa platesc o suma de 400 de lei, pentru a mi se elibera adeverinta pentru APIA. Nu stiu cat de legal este acest aspect, respectiv conditionarea eliberarii unei adeverinte de achitarea unei sume minime din impozit.
Acum vine intrebarea: Oare prin achitarea acelei sume de 400 de lei mi-am anulat singur dreptul la prescriptie? Mentionez ca pe chitanta primita nu este specificata nicio perioada de timp pentru care s-a facut plata impozitului si scrie pur si simplu "restante impozit"
Ce solutii am si unde ma pot adresa pentru a putea beneficia de un drept pe care legile tarii in care traiesc mi-l atribuie? Mai am vre-o sansa dupa ce am achitat acei 400 de lei?
Da, plata facuta anuleaza termenul de prescriere a datoriei. Dar, ati solicitat somatia? Acolo se reflecta anii fiscali somati. De acolo trebuie pornit, ce data are somatie si ce debite cuprinde? Poate ei si-au facut treaba si sunteti bun de plata, in fond cineva este obligat sa plateasca acel impozit, un mostenitor fiind vorba de bunica decedata.
Nu exista nicio somatie. S-au uitat doar in registrul fiscal si mi-au trecut suma pe un colt de hartie. Sunt de acord ca cineva trebuie sa plateasca acel impozit dar daca legea imi da drept de prescriere pentru acei ani, de ce nu imi este respectat acest drept?
Daca actionez in instanta respectiva primarie am vre-o sansa de castig?
In primul rand nimeni nu va poate sfatui sa ii actionati in instanta, pt ca recitind topicul dvs, in acest moment nu aveti ce sa contestati, nu detineti niciun document in acest sens. In cazul in care obtineati o copie dupa somatie, acolo se vedeau debitele pe ani fiscali, se putea face o analiza, in functie de data debitelor si anul in care au fost somate, se poate vorbi de prescriere sau nu.
In legatura cu conditionarea achitarii unui impozit, pt obtinerea acelui certificat fiscal, necesar pt APIA, este un abuz. Deci nu exista niciun articol de lege prin care un contribuabil este obligat sa plateasca impozitul la o persoana decedata, neexistand succesiunea facuta, pt a se vedea calitatea contribuabilului. Plus ca ati achitat pe numele decedatei, pt eliberarea acelui certificat fiscal aveati obligatia achitarii doar datoriilor dvs.
Uitati ce va sfatuiesc, faceti o cerere catre ei, cu nr. de inregistrare, neaparat in 2 ex.
1. In cerere subliniati calitatea ce o aveti fata de decedata, cereti defalcat pe ani fiscali debitele si majorarile, atentie veti primi debitele existente dupa plata facuta de 400 lei, deci dvs cereti debitele avute la 01,01,2013, plus ca este mai usor pt ei, pt ca decat deschid anul fiscal 2011.
2. De asemenea invocati art. 91 din OG.92/2003, privind prescrierea debitelor pt anul fiscal 2006 si 2007, anul 2008 nu poate fi prescris decat la sfarsitul acestui an, asta in cazul in care nu ati fi achitat, si nu ar fi deja somat.
3. Cereti copie dupa somatia existenta la acel rol, daca intradevar nu exista, ceea ce nu m-ar mira, vor trebui sa dea o explicatie in cerere dvs. Faptul ca sa uitat intr-un registru, pt dvs nu reprezinta o dovada cu care sa va prezentati in instanta. Deci va trebuiesc dovezi, stranse cu calm, pt ca nu este vinovata casiera pt debitele existenta la rolul dvs, ea decat incaseaza.
4. Mentionati ca ati fost conditionat sa achitati debitele defunctei, pt eliberarea certificatului necesar la APIA, in ce baza au cerut acest lucru?
5. Daca exista totusi somatie, cereti sa va faca dovada confirmarii somatiei, care poate fi facuta prin mandat postal cu confirmare, afisaj la institutie(documentul trebuie sa fie datat si sa aibe 15 (30) zile calendaristice de la emiterea somatiei), sau pe site-ul primariei.
6. Dupa ce aveti aceste elemente, ar trebui sa consultati un avocat cu cunostiinte despre partea de fiscalitate, eventual sa fi lucrat ca si consilier juridic intr-o institutie.
Va multumesc pentru raspunsul explicit. Vreau sa mai adaug aici un aspect pe care l-am trecut cu vederea in postul trecut, anume ca respectiva chitanta de 400 de lei a fost facuta pe numele mamei mele care este mostenitoarea de drept a bunicii mele. Deci acea fractie de 400 de lei din impozit nu a fost incasata pe numele bunicii mele care este decedata, ci pe numele mamei mele.
Este legala modificarea numelui in registrul fiscal in conditiile in care eu nu am dezbatut succesiunea si nu am prezentat absolut niciun act doveditor in acest sens?
Este legala incasarea de taxe si impozite pe un alt nume in conditiile aratate mai sus?