avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imprumut intre persoane fizice
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imprumut intre persoane fizice

Buna ziua!
I-am imprumutat unei persoane o suma de bani pentru o luna insa a trecut deja un an si nu i-am primit inapoi. Intre timp am aflat ca imprumutatul se afla intr-un proces (care e pe sfarsite, termenul fiind in februarie, dar poate se amana iar decizia, ca si pana acum) in urma caruia ar trebui sa primeasca o anumita suma de bani din care vrea sa imi restituie datoria. Totodata nu detine alte bunuri. Asadar numai pe eventualele viramente bancare ma pot baza. Va rog sa ma lamuriti in urmatoarele probleme:
In cazul in care facem contract de imprumut simplu (pentru ca nu are ce garantii sa-mi dea) la notar, expira termenul limita de restituire a imprumutului si voi apela la un executor judecatoresc, acesta ii va pune poprire pe suma datorata mie in momentul in care i se vor vira bani in cont?Orice virament bancar conteaza si pot fi blocati banii primiti din orice sursa?(de ex. salariul)
Desi ea este parte implicata in proces, este posibil sa ceara ca suma pe care urmeaza sa o primeasca sa fie virata intr-un alt cont, pe numele altcuiva(ma gandesc sa nu lase executorul sa vada ca s-a facut vreun virament pe numele ei)?
O alta intrebare ar fi: in cazul in care ar avea deja alte datorii (nu ii cunosc exact trecutul ) atunci ceilalti imprumutatori ar avea prioritate in fata mea ?
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: iuliana_iuliana , utilizator 22:59, 31 Ianuarie 2013
Executorul judecatoresc poate dispune executarea silita asupra bunurilor in evinta fiscala,bunuri mobile/imobile/conturi/drepturi salariale-prezente si viitoare
Daca unul dintre creditori este unitate bancara are intaietate
Daca alti creditori persoane fizice detin titluri executorii impotriva imprumutatului dvs ,opereaza ordinea cronologica
Intai de toate trebuie sa faceti contractul la notar.
Executorul ii pune poprire pe 1/3 din salariu, pe conturile bancare - executarea va inceta cand se vor recupera toate sumele datorate.
Daca are de primit sume in urma unui proces, nu se vor vira bani pe alte nume.
Prioritate are creditorul cu garantii , apoi statul, apoi restul- creditori chirografari. Sumele rezultate in urma executarii silite se vor imparti intre toti creditorii chirografari in acelasi timp, proportional cu creantele fiecaruia, niciunul nu are prioritate fata de altul.
Am inteles ca totodata se poate face un act notarial prin care imprumutatul sa declare ca vrea ca in urma procesului suma de bani ce mi-o datoreaza sa imi intre mie direct in cont iar restul de bani ce urmeaza sa ii primeasca sa fie virati in contul ei? Acest act trebuie depus la judecatarie inainte de ziua procesului sau cand?
Ati putea sa faceti un contract de cesiune de creanta, dar pt asta ar trebui sa aveti o creanta, dvs inca nu aveti nimic.
Apoi, dvs nu aveti legatura cu acest proces, dupa si daca il va castiga si debitoarea dvs va avea de primit niste bani, puteti face acest contract pe care sa-l investiti si sa notificati pe acel debitor.
Dumneavoastra trebuia sa formulati iune in instanta avand ca obiect obligarea imprumutatului de ava restitui suma imprumutata, apoi aceasta va ramane irevocabila si veti putea sa va adresati executorului judecatoresc. Momentan nu va aputeti adresa acestuia. Puteti incerca formularea unei cereri de interventie in cauza aflata pe rol la acest moment
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
ContSters98997, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita pauldany pauldany Buna ziua.Am doua sentinte de executare silita pentru doua credite de nevoi personale fara garantii ssu ipoteci. Nu am nimic inca pe numele meu ce ar putea fi ... (vezi toată discuția)
Executare silita mimgsm mimgsm va rog frumos...am o intrebare..am un credit ipotecar in desfasurare,cu ratele la zi,,si 3 executari silite notate la cadastru ,pe apartament...se poate ... (vezi toată discuția)
Girant la ananghie amalasunda amalasunda Va salut! Un bun prieten si-a girat in 2005 fosta sotie care a luat un credit de nevoi personale de la o banca. Garantia, conform contractului \"inseamna ... (vezi toată discuția)