avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Punctaj stagiu aferent grupe de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Punctaj stagiu aferent grupe de munca

Buna seara

Prin OUG 100/2008 se acorda un punctaj stagiului aferent grupelor de munca:
-0,50 gr. - pe an I/conditii speciale,
-0,25 pe an - gr II/ cond deosebite;
Am observat ca pentru unele persoane care au iesit la pensie dupa 2001 se acorda, pentru altele nu.

Daca sunt conditii pentru acordare, care sunt acelea?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:09, 23 Decembrie 2013
Din ultima dvs. postarea este corect stagiu de cotizare = 30 ani si 5 luni, iar restul reprezinta stagiu asimilat (facultatea si armata).
Pentru perioada facultatii, la calculul pensiei se adauga un punctaj minor, suplimentar la punctajul cuvenit conform stagiului de cotizare, care in niciun caz nu se va simti semnificativ in cuantumul pensiei dvs.
Amintiti-va, in anii de facultate si/ sau in armata, ati cotizat vreun ban din buzunar pentru asigurari sociale ?
Pentru armata nu se acorda punctaj suplimentar la punctajul cuvenit conform stagiului de cotizare. Armata reprezinta doar vechime in munca.
Ar trebui sa comparati cu stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/ 2010, la data iesirii dvs. la pensie (altfel spus, puteti iesi la pensie numai cand sunt indeplinite cumulativ 2 conditii - stagiu complet de cotizare si varsta de pensionare).
Puteti beneficia de reducere la varsta de pensionare numai daca ati lucrat in grupa I si/ sau grupa II de munca, respectiv in conditii speciale sau conditii deosebite de munca, in functie de numarul de ani lucrati efectiv. Reducerea se acorda numai pentru ani intregi, nu si pentru fractiuni de ani. Altfel spus, daca ati lucrat 5 ani in grupa I, veti primi reducere la varsta de pensionare cu 2 ani.
Un calcul corect al pensiei dvs, nu se poate face decat cu carnetul de munca in fata si eventual cu adeverinte care sa ateste sporuri, ani lucrati efectiv in grupe de munca/ conditii speciale, conditii deosebite de munca.
Oricate date ati mentiona in aceasta discutie, chiar daca principiile enuntate de catre consultanti, moderatori, utilizatori, sunt corecte, cuantumul efectiv al pensiei dvs. nu se poate stabili exact prin forum.
viorelk a scris:

Multumesc!
30 ani si 5 luni efectiv lucrati +5 ani facultate+1 an armata= 36 ani si 5 luni = stagiul complet de cotizare.
Sporul aferent grupelor de munca nu m-a ajutat cu nimic!

-Daca nu vi se acorda perioada suplimentara la vechimea in munca(stagiu aferent)de 8 ani si 6 luni,trebuia sa mai lucrati inca 4 ani si 7 luni,pana la indeplinirea conditiei de stagiu(35).

In acest caz,v-a ajutat sau nu,stagiul aferent ?

b]viorelk a scris:

Majorarea conf. art.100 din Legea 263 am primit-o.
-Pentru stagiul aferent grupe de munca/conditii deosebite nu primim nimic?
Am 8 ani si sase luni.
-Conf. OUG100/2008 se primea punctajul: 0.5 si 0.25/an!
In calcul s-a folosit stagiul complet de cotizare de 35 de ani, un coleg care s-a pensionat in 2012 a primt!
Nu am inteles de ce eu nu am primit! Atunci primim degeaba stagiu aferent anilor de
grupa!

-Cand si-a deschis drepturile colegul(luna,anul) ? ce a primit in plus fata de d-voastra ?

Legea 218/2008,O.u.g.209/2008 si art.100 din legea 263/2010 aduc o majorare a punctajelor 50%, respectiv 25% pentru grupe si conditii de munca.

Va dau sa faceti o aplicatie simpla:

Date:

28 de ani de grupa I-a in procent de 100%.
Stagiu aferent este de 14 ani.
40 de puncte acumulate in cei 28 ani.

Daca aplicam legea 218/2008,sau O.U.G.209/2008,sau art.100 din legea 263/2010 s-ar acorda 20 de puncte(50%).

Aplicati prevederile O.U.G.100/2008(0,5 puncte pe an de spor) si art.100 din legea 263/2010 50% sa vedem cate puncte suplimentare rezulta.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
Carp Mircea, utilizator
-Daca nu vi se acorda perioada suplimentara la vechimea in munca(stagiu aferent)de 8 ani si 6 luni,trebuia sa mai lucrati inca 4 ani si 7 luni,pana la indeplinirea conditiei de stagiu(35).

In acest caz,v-a ajutat sau nu,stagiul aferent ?

Aici,din graba am strecurat o greseala,pe care mi-o asum

Indeplineati conditiile stagiului complet,pentru a putea beneficia de reducerea de la art.55.
Nu indeplineati conditia de stagiu pentru pensie anticipata,sau anticipata partiala.

Astept sa faceti aplicatia pe O.U.G.100 si art.169 din legea 263/2010,pentru 28 ani in grupa I-a in procent de 100%,in care s-au realizat 40 de puncte.
Buna ziua,
As dori daca se poate sa-mi oferiti si mie o parerea la urmatoarea simulare prinvind acordarea unei pensii:
-persoana nascuta in 08.1954
-stagiu complet de cotizare(conf Lg 263/2010) 35 ani
-total stagiu de cotizare: 44 ani 3 luni 25 zile
-conditii normale 14 ani 9 luni si 25 zile
-spor aferent gr I si II: 5 ani 9 luni
-nr pct cond normale: 24.07134
-nr. pct pt pensia supli: 2.88465
-majorare conf art 100: 4.27898
-total puncte 31.86497
Va rog sa-mi spuneti care este varsta la care ar trebui sa iasa persoana respectiva?Va multumesc anticipat!
Defalcati(din ce se compune)stagiul total de cotizare de 44 de ani 3 luni si 25 de zile

Conditii normale 14 ani 9 luni si 25 de zile
Stagiu aferent 5 ani si 9 luni
Stagiu asimilat(armata,faculate).......
Grupa I-a de munca.......
Grupa II-a de munca ......

Alte discuții în legătură

Spor de vechime suplimentar LUCIAN_D13 LUCIAN_D13 Pentru sporul de vechime de : 4 ani + 6 luni ( calculat pentru 9 ani lucrati in grupa I, 100%, stagiu complet de cotizare) si 1 an + 3 luni ( calculat pentru ... (vezi toată discuția)
Stagiul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupe de munca yamaguci yamaguci Am iesit la pensie in 2007 la limita de varsta si cu un stagiu de contributie de 46 ani din care 30 ani de grupa II -a de munca. Am continuat sa lucrez si sa ... (vezi toată discuția)
oug 100/2008 calu2006 calu2006 m-am pensionat de boala in 03.02.2009. la calculul stagiului de cotizare am : conditii speciale: 22ani7luni 2zile( anterior1.04.2001 15ani 6luni 4 zile) ... (vezi toată discuția)