avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen atacare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen atacare testament

exista vreun termen in care se poate ataca un testament?
De principiu, da, 3 ani.

av. Ileana Schwarz
Dupa 3 ani de la deschiderea succesiunii, un mostenitor legal (fiul decedatului) mai are sau nu dreptul sa atace testamentul (mostenitorul testamentar), solicitand rezerva succesorala?
In acţiunea de dezbatere a unei succesiuni, cererea pentru raportarea liberalităţilor, la care se referă art. 751 C.civ. şi aceea de reducere a liberalităţilor reglementată prin art. 847 C.civ. sunt supuse prescripţiei extinctive de 3 ani, prevăzută prin art. 1 şi art. 3 din Decretul nr. 167/1958, deoarece au caracter personal, iar nu caracter real cum sunt acţiunile privitoare la drepturile de proprietate, uzufruct, uz, abitaţiune, superficie şi servitute, care conform art. 21 din acelaşi decret, nu sunt supuse prescripţiei extinctive.
In cazul raportării donaţiilor termenul de prescripţie curgând de la data deschiderii succesiunii, iar în cazul reducţiunii de la data deschiderii succesiunii sau data când a luat cunoştinţă reclamantul de existenţa testamentului.
3 ani de la data decesului testatorului, 3 ani de la mom aflarii de existenta acelui testament, solutia poate fi nuantata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament- termen in care se poate ataca karcsika1958 karcsika1958 Un TESTAMENT are termeni,.Pana la ce ani mai se pot ataca,.,? (vezi toată discuția)
Testament Criys Criys Am tot citit articolele depsre testament insa nu am gasit ceva clar scris. Cand se citeste un testament la notar si se fac inscrisurile pentru cota fiecarui ... (vezi toată discuția)
Asi dori sa stiu cum sa procedez in cazul unui testament lasat ... Iavram Iavram Asi dori sa stiu cum sa procedez in cazul unui testament lasat de ultimul parinte decedat,prin care mi=a lasat intreaga avere mobila si imobila la care nu am ... (vezi toată discuția)