avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reproducerea umana asistata medical (mama surogat)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reproducerea umana asistata medical (mama surogat)

aveti idee ce se mai aude cu "Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical"? stiu ca proiectul de lege a fost adoptat de Camera deputatilor in 2004 dar in prezent? Am un cuplu foarte apropiat care nu pot avea copii si doresc sa apeleze la o mama surogat, este legal acest lucru? Ei au inceput deja procedurile la o clinica privata din bucuresti, insa la notarii unde au fost nu li s-a dat niciun raspuns clar si tot sunt dusi cu vorba. In cazul in care nu este data inca legea, se poate ca ei sa apeleze totusi la o mama surogat si dupa ce aceasta naste sa infieze copilul de la ea? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 16:38, 29 Ianuarie 2013
Deocamdata avem doar dispozitiile Codului Civil:

Reproducerea umana asistata medical cu tert donator
Regimul filiatiei
Art. 441. - (1) Reproducerea umana asistata medical cu tert donator nu determina nicio legatura de filiatie între copil si donator.
(2) În acest caz, nicio actiune în raspundere nu poate fi pornita împotriva donatorului.
(3) Parinti, în sensul dat de prezenta sectiune, nu pot fi decât un barbat si o femeie sau o femeie singura.
Conditii
Art. 442. - (1) Parintii care, pentru a avea un copil, doresc sa recurga la reproducerea asistata medical cu tert donator trebuie sa îsi dea consimtamântul în prealabil, în conditii care sa asigure deplina confidentialitate, în fata unui
notar public care sa le explice, în mod expres, consecintele actului lor cu privire la filiatie.
(2) Consimtamântul ramâne fara efect în cazul decesului, al formularii unei cereri de divort sau al separatiei în fapt, survenite anterior momentului conceptiunii realizate în cadrul reproducerii umane asistate medical. El poate fi revocat oricând, în scris, inclusiv în fata medicului chemat sa asigure asistenta pentru reproducerea cu tert donator.
Contestarea filiatiei
Art. 443. - (1) Nimeni nu poate contesta filiatia copilului pentru motive ce tin de reproducerea asistata medical si nici copilul astfel nascut nu poate contesta filiatia sa.
(2) Cu toate acestea, sotul mamei poate tagadui paternitatea copilului, în conditiile legii, daca nu a consimtit la
reproducerea asistata medical realizata cu ajutorul unui tert donator.
(3) În cazul în care copilul nu a fost conceput în acest mod, dispozitiile privind tagaduirea paternitatii ramân aplicabile.
Raspunderea tatalui
Art. 444. - Cel care, dupa ce a consimtit la reproducerea asistata medical cu tert donator, nu recunoaste copilul astfel nascut în afara casatoriei raspunde fata de mama si fata de copil. În acest caz, paternitatea copilului este stabilita pe cale judecatoreasca în conditiile art. 411 si 423.
Confidentialitatea informatiilor
Art. 445. - (1) Orice informatii privind reproducerea umana asistata medical sunt confidentiale.
(2) Cu toate acestea, în cazul în care, în lipsa unor astfel de informatii, exista riscul unui prejudiciu grav pentru sanatatea unei persoane astfel concepute sau a descendentilor acesteia, instanta poate autoriza transmiterea lor, în mod confidential, medicului sau autoritatilor competente.
(3) De asemenea, oricare dintre descendentii persoanei astfel concepute poate sa se prevaleze de acest drept, daca faptul de a fi privat de informatiile pe care le cere poate sa prejudicieze grav sanatatea sa ori pe cea a unei persoane care îi este apropiata.
Raporturile dintre tata si copil
Art. 446. - Tatal are aceleasi drepturi si obligatii fata de copilul nascut prin reproducere asistata medical cu tert donator ca si fata de un copil nascut prin conceptiune naturala.
Reguli aplicabile
Art. 447. - Reproducerea umana asistata medical cu tert donator, regimul sau juridic, asigurarea confidentialitatii informatiilor care tin de aceasta, precum si modul de transmitere a lor se stabilesc prin lege speciala.

Aceastra lege este deocamdata, doar un proiect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, eu si iubitul meu ( nu suntem casatoriti) nu am putut ... elana.pavelescu elana.pavelescu Buna ziua, Eu si iubitul meu ( nu suntem casatoriti) nu am putut avea copii pe cale naturala si am apelat in Romania la ajutorul clinicilor de reproducere ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as dori sa intreb in cazul unei sarcini obținute ... Anais79 Anais79 Buna ziua! As dori sa intreb in cazul unei sarcini obținute cu asistenta medicala de la centrul de fertilitate, cu material generic donat de un donator ... (vezi toată discuția)
Mama surogat, tata biologic cetatean roman si sotia tatalui cetatean candian, cum adoptam copilul? Vortex91 Vortex91 De mai bine de 7 ani eu si sotia tot incercam sa facem un copil. Am ajuns la punctul in care sigura solutie este sa folosim o mama purtatoare/surogat. Noi ... (vezi toată discuția)