avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbarea aspectului arhitectural al unui uscator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbarea aspectului arhitectural al unui uscator

Buna ziua!
As dori sa va intreb despre un spatiu comun,un uscator.
Apartamentele de pe un tronson sunt in asa fel proiectate,incat afecteaza unele uscatoare,adica acestea sunt mai mici decat restul deorece bucatariile de la acele apartamente au fereastra spre uscator.
Astfel s-a creat un mic spatiu , ca o terasa,iar o familie care s-a mutat de curand pe scara noastra doreste sa inlocuiasca acea fereastra de la bucatarie cu o usa ca sa se foloseasca de acel spatiu creat ,sa puna si un gardulet sa se poata juca baietelul lor,desi au 2 balcoane.
Mentionez ca acel spatiu nu poate fi folosit de locatari , peretele din fata al uscatorului fiind inalt de 1,5 m,insa din apartamentul lor se poate crea accesul acolo.
Stiu ca schimba aspectul arhitectural al scarii si are nevoie de autorizatie de construire,insa cati dintre proprietarii blocului trebuie sa-si dea acordul ca sa poata face modificarea?
O familie de pe palierul lor nu isi da acordul,iar ceilalti vecini de pe etaj sunt plecati in afara(asta in cazul in care parerea lor "cantareste" mai mult).
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Noi nici nu vindem ,nici nu vrem sa inchiriem acel uscator.
Am dori sa stim daca asupra partilor comune din condominiu pot fi operate modificari constructive?
Multumim anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
Adriantot, moderator
Daca nu vreti sa vindeti si nici nu vreti sa inchiriati, inseamna ca ce s-a discutat pana acum nu prea este pentru dumneavoastra. Totusi in primul mesaj spuneati ca:
o familie care s-a mutat de curand pe scara noastra doreste sa inlocuiasca acea fereastra de la bucatarie cu o usa ca sa se foloseasca de acel spatiu creat ,sa puna si un gardulet sa se poata juca baietelul lor,desi au 2 balcoane.

Am subliniat ceea ce a dus la discutiile de mai sus. Pai daca vrea sa se foloseasca, poate sa o faca, dar asa cum prevede legea: contract de inchiriere, concesiune, folosinta.

Partea a doua a problemei, schimbarea aspectului, se poate face iar conform legislatiei, indiferent ca spatiul se foloseste, inchiriaza sau concesioneaza de o singura persaoana ori ca ramane infolosinta comuna a tuturor proprietarilor. Fiind o modificare minora, discutati cu presedintele asociatiei, iar acesta va discuta in comitet atat modificarea constructiva cat si folosinta, accesul...

Ne intereseaza schimbarea aspectului uscatorului.
Sa-ntelegem ca petitionarul daca nu primeste avizul comitetului executiv nu mai este nevoie si de votul proprietarilor membri ai asociatiei,mai ales ca proprietarii direct afectati nu sunt de acord.
Va rog spuneti-ne conform carei legislatii ?
Va multumim mult pentru rabdare in intelegere.
Cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Daca nici nu vreti sa vindeti / cumparati, nici nu vreti sa inchiriati, atunci cine vrea sa modifice constructiv uscatoria?
V-am dat textul din lege care vorbeste despre inchirierea unui spatiu din proprietatea comuna, respectiv uscatoria, catre un tert - orice persoana care vrea sa o foloseasca in exclusivitate.
In plus de asta tot in legea 230/2007 se spune la capitolul "Obligatiile proprietarilor":
Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Sintagma din partea asociatiei inseamna acordul comitetului executiv, pentru ca acesta incheie contractul de inchiriere, si acordul celor mentionati la art.39 pe care vi l-am citat mai sus.

Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cumparare uscatorie mirelademian mirelademian Buna, sunt interesata de cumpararea uscatoriei din blocul unde locuiesc. Am apartament cu 2 camere, iar uscatoria mi-e alaturi. Apartamentul l-am luat prin ... (vezi toată discuția)
Cumparare, inchiriere sau concesionare a unei uscatorii intr-un bloc de proprietari ContSters276546 ContSters276546 Buna ziua! As vrea sa stiu cum pot folosi uscatoria unui bloc de proprietari cu acte in regula. Este un bloc cu 40 de proprietari si in principiu sunt de acord ... (vezi toată discuția)
Regim juridic - uscator bloc lucas_arty lucas_arty As dori sa cunosc cat mai multe detalii despre cum se poate cumpara cu forme legale, camera cu destinatie de uscator a unui bloc de locuinte. Respectivul ... (vezi toată discuția)