avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cedarea folosintei unui bun mobil
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cedarea folosintei unui bun mobil

Buna ziua. Ma numesc Filip Carmen si este prima data cand postez o intrebare.
O anume societate doreste sa preia un leasing de la o alta societate. Problema este ca cele doua societati nu vor sa anunte acest lucru societatii de leasing. Au ajuns la o intelegere, in sensul sa vor face un contract de vanzare cumparare cu plata in rate, cu avans, iar la terminarea ratelor societatea vanzatoare sa transmita dreptul de proprietate asupra masinii. Insa, problema ar fi ca in toate actele va figura acea societate vanzatoare, unicul document care atesta plata ratelor fiind acest contract de vanzare cumparare. Credeti ca este bine si legal ceea ce vrea sa faca aceasta societate cumparatoare. La ce riscuri se expune in situatia in care se intampla ceva cu acea societate vanzatoare ?
Mentionez ca societatea cumparatore va achita ratele leasingului. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Lipi , utilizator 10:35, 13 Februarie 2009
In baza contractului de leasing firma care detine in prezent bunul luat in leasing are numai drept de folosinta asupra bunului, proprietar fiind firma de leasing.Deci cel ce are bunul in leasing nu poate incheia un contract de vanzare cumparare asupra bunului.
Cred ca ar fi mai bine ca societatea cumparatoare sa vireze in contul societatii-vanzatoare care are contractul de leasing, (anterior cu 4-5 zile de data cand trebuie achitata rata) prin ordin de plata, lunar, suma ce trebuie achitata catre societatea de leasing.
Insa d.p.v. legal, societatea vanzatoare nu poate incheia un contract de vanzare-cumparare deoarece nu este proprietara bunului mobil.
Pana la achitarea integrala a pretului (ratelor), proprietarul bunului mobil este firma de leasing.
Mai degraba ar fi indicata o promisiune de vanzare-cumparare, cu cedarea folosintei bunului mobil societatii care achita/preia leasingul in mod simulat, as zice eu!
Va sfatuiesc ca sa nu achitati societatii-vanzatoare avansul/ratele/sumele deja achitate societatii de leasing decat in momentul in care societatea isi incheie contractul cu firma de leasing si va incheie contractul de vanzare-cumparare al bunului mobil.
Cand/daca va preda bunul mobil, incheiati si un proces-verbal de predare-primire.
Mai depinde insa si de conditiile/clauzele intelegerii dvs. cu societatea de la care preluati leasingul, legea partilor, nu?

Av. Cermak Iuliana
va multumesc din suflet
Preluare de leasing cu acordul societatii de lesing?
nu este cu acordul societatii de leasing, deoarece societatea cumparatoare nu are inca profit si nu indeplineste conditiile

Alte discuții în legătură

Leasing sau vanzare-cumparare? Borza Borza Buna, va rog sa ma ajutati cu un sfat la o speta. S-a incheiat un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un cap tractor. Se achita o perioada de un an ... (vezi toată discuția)
Procura notariala mocutzy27 mocutzy27 buna ziua . va rog putin ajutor.... detin un contract leasing pentru o masina.vreau sa vand masina,am gasit un client care vrea sa achite integral contractul ... (vezi toată discuția)
Contract leasing - inmatriculare auto pe nume persoana fizica, la final VORNICU VORNICU Sint persoana fizica si am inprumutat o socetate comerciala cu o suma de bani pentru asi achita ratele la leasing auto , cu promisiunea ca la terminarea ... (vezi toată discuția)