avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... masina inchiriata retinuta in austria
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

masina inchiriata retinuta in austria

Un prieten a patit (si-a facut cu mana lui) urmatoarele:
Este angajat la o institutie din Satu Mare, care i-a oferit masina de serviciu al carei proprietar este o firma de leasing, institutia fiind doar utilizator.
Sotia lui are o firma de inchirieri autoturisme (e asociat unic), tot in Satu Mare.
Niste clienti au predat o masina conform unui contract (au returnat-o la termen firmei de inchirieri a sotiei sale), solicitand o alta, iar el le-a inchiriat, fara contract (spre deosebire de prima), masina sa de serviciu pentru 2 zile (nu mai avea alta disponibila si "clientul nostru, stapanul nostru").
Chiriasii au sunat inainte de expirarea celor 2 zile, spunand ca doresc sa prelungeasca inchirierea cu inca o zi. El/sotia sa a fost de acord.
Dupa a treia zi, nu au venit cu masina (la termen).
A patra zi, el a aflat (mergand la adresa din buletin a chiriasului), ca masina a fost retinuta in Austria (Viena!), impreuna cu soferul (alta persoana decat cea care a inchiriat-o -- un prieten al acesteia). Cei de la Garda Financiara austriaca (sau cum s-o fi numind) au gasit in masina niste sacose cu tigari de contrabanda.
Cel care a inchiriat masina este acum in Satu Mare (nu a ramas cu prietenul sau cand a vazut ca acesta este arestat) si este dispus sa se intoarca la Viena cu prietenul meu (patzitul!), pentru a-l ajuta sa-si recupereze masina.
De asemenea, in Viena se afla verisoara celui arestat, care are cetatenie austriaca, este o tipa serioasa si cooperanta.
Ce trebuie sa faca prietenul meu pentru a-si recupera masina de serviciu, in special fara sa afle sefii sai de la institutia unde lucreaza.
Are la dispozitie (pana sa se prinda sefii sai, circa 2-3 saptamani.
Multumesc pentru sprijin.
Eventual, niste avocati vorbitori de germana si/sau dispusi sa faca o deplasare la Viena (chiar nevorbitor, pentru ca se poate apela la un translator acolo)??
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:01, 13 Februarie 2009
Autoritatile din Austria, vor contacta cu siguranta "proprietarul" autovehiculului mai devreme sau mai tarziu...chiar daca prietenul dvs. recupereaza masina...sau nu....
Adevarul "imbracat intr-o forma legala" este cea mai buna minciuna, nu?
Contactati un avocat care sa incerce sa recupereze masina insa fiind vorba despre "autoritati" ii va trebui si o procura tradusa in germana (si legalizata de un traducator autorizat) din partea "proprietarului" sau "posesorului de drept" ca sa poata recupera/prelua, de la autoritatile din Viena, masina.
In prima faza, intrebati/solicitati informatii de la verisoara cooperanta a celui arestat , In speta, daca este necesara procura sau nu, ca sa nu faceti o cheltuiala inutila cu deplasarea avocatului pana acolo, zic eu!

Av. Cermak Iuliana
Cu siguranta va afla toata lumea: proprietarul vehiculului, utilizatorul, fiind indispensabile actele de proprietate si procura catre utilizator. Cel mai bine e sa va adresati unui avocat de acolo si dvs. sa incercati sa explicati sefilor de asa maniera sa nu va pierdeti jobul.:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina de serviciu inchiriata altuia care a fost arestat si masina retinuta in viena Sov Consulting Sov Consulting Un prieten a patit (si-a facut cu mana lui) urmatoarele: Este angajat la o institutie din Satu Mare, care i-a oferit masina de serviciu al carei proprietar ... (vezi toată discuția)
Utilizare mașina personală de către un membru al familiei Sorin N Sorin N Bună ziua, doresc să las mașina proprietate personală la țară, pt utilizare ocazională de către o verișoară stabilită de 20 de ani în Viena ... (vezi toată discuția)
Îngrijire medicala austria - neplata, consecinte Thomas86 Thomas86 Am fost în austria acum un an și jumătate,am avut o urgenta medicala și am apelat 112,nu sunt asigurat și mi-au trimis hârtii acasă sa plătesc,s umane ... (vezi toată discuția)