La 31 dec trebuie efectuata reevaluarea constructiilor detinute de o societate. In cadrul acestora, sunt si constructii care au durata normala de functionare expirata, valoarea ramasa fiind zero. Reevaluarea se face prin eliminarea amortizarii din valoarea contabila a constructiilor. Pentru constructiile cu durata de functionare terminata se poate stabili o noua valoare in urma reevaluarii? Normal ar trebui sa se poata, intrucat acestea functineaza in continuare. In acest caz nu trebuie sa se atribuie de catre evaluator o noua durata de functinare, in intervalul careia sa se calculeze amortizare?
Va multumesc
Va multumesc pentru raspuns. Eu nu am tinut cont de faptul ca rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe sunt elemente similare veniturilor, insa amortizarea aferenta diferentei din reevaluare o consider nedeductibila la calculul impozitului pe profit, acest lucru neavand nicio influenta asupra impoz
Consider mai corecta varianta pe care am precizat-o, intrucat rezervele (este clar specificat in Normele metodologice ale Codului fiscal) sunt asimilate veniturilor:
"Norme:
12. Veniturile şi cheltuielile care se iau în calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele înregistrate în contabilitate potrivit reglementărilor contabile date în baza Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi orice alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile şi se adaugă cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal."