avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum pot obtine in instanta anularea unor Declaratii ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum pot obtine in instanta anularea unor Declaratii D220 emise de ANAF?

In baza unor declaratii D220, finantele au emis cateva decizii de impunere. Problema este ca aceste declaratii nu au fost scrise si semnate de persoana in cauza. Intrucat nu a fost in tara (dar a tot primit instiintari la adresa domiciliului fiscal) nu a contestat in termen decizille de impunere.
Acum a cerut in baza art. 90 Cpf desfiintarea sau modificarea deziziilor de impunere, aratand ca nu ea a fost persoana care a semnata declaratiile D220.
Finantele ii trimite o adresa prin care arata ca nu vor da curs cererii intrucat ei considera ca deciziile au fost emise corect.

Care este calea de atac impotriva acestei adrese? (cei de la finante au avut grija sa scrie pe adresa ca nu reprezinta act administrativ fiscal sau de autoritate..tocmai pt a o impiedica probabil sa se planga in contencios.)

Ce cale legala mai are persoana sa se planga in instanta (ce cadrul procesual) pentru constatarea nulitatii declaratiilor D220 si anularea deciziilor de impunere emise in baza lor?

Multumesc.
Ok, plangere in contencios impotriva refuzului celor de la finante de a da curs cererii (desi AFP a precizat in adresa raspuns ca aceasta nu reprezinta act admin. fisc. sau ..altul) dar..si o plangere penala impotriva ...AN, intrucucat persoana in cauza chiar nu a semnat si intocmit acea declaratie .

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Irina S. daca intradevar altcineva a intocmit, semnat si depus respectivele declaratii fara a avea acest drept, eu sunt de parere ca situatia respectiva poate fi rezolvata in felul urmator. Astfel, daca tot doreste sa faca o plangere penala impotriva celui care a intocmit si semnat declaratiile respective, cel prejudiciat astfel are dreptul sa se constituie parte civila in cursul procesului penal pentru a-si acoperii intreaga dauna suferita. (a se vedea codul de procedura penala) Prejudiciul poate fi acoperit si pe calea unei actiuni civile separate. Nu sunt expert fiscal dar eu asa stiu ca orice declaratie fiscala poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative. In urma rectificarilor facute probabil (din punct de vedere legal cu siguranta :D , a se vedea codul de procedura fiscala) ca veti primii o amenda pe care o puteti apoi contesta (OG 2/2001: Art.16 ,Conventia Europeana a Drepturilor Omului: art.6 Dreptul la un process echitabil) sau il puteti obliga (in justitie) pe cel care a semnat declaratiile fiscale sa o plateasca. Finantele vor emite astfel o noua decizie in functie de declaratiile rectificative fara a fi necesar sa mai atacati in instanta primele decizii (care for fi anulate sau altfel spus ,,modificate''). Cu privire la plangerea penala si recuperarea prejudiciului suferit, sa nu uitati ca ,,oricine afirma o pretentie in justitie trebuie sa o si sustina (dovedeasca)''. Daca contribuabilul doreste sa se reprezinte singur in justitie, lucru care nu e de recomandat, i-asi sugera sa consulte ,,google'' pentru informatii cu privire la intocmirea cererii de chemare in judecata si alte informatii necesare (e cel mai simplu), in rest trebuie sa-si foloseasca imaginatia daca nu are bani de un avocat.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
LuchianSeb a scris:

orice declaratie fiscala poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative.

S-a facut dar cei de la fisc..nu sunt interesati!:)
Cica nu le pasa ca nu e semnatura contribuabilului pe declaratia D220...si ca nu are decat sa se planga cui stie pt asa ceva..da nu lor!
Tocmai de aia s-a formulat o pp si in acelasi timp recursul gratios de care spune milika.

clid a scris:
[quort]Concluzia este ca nu a semnat numeni o noua declaratie 220, ci fiscul a emis o noua decizie de impunere pe baza anului precedent, al carui venit (declarat prin prima D200) a ramas nemodificat in aceasta perioada!
Ba uite ca semnatura in fals "ecsista", se afla in arhiva fiscului si va stabili Parchetul, dupa efectuarea unei expertize grafoscopice, daca este sau nu scrisul contribuabilului in cauza.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cei de la ANAF intotdeauna zic ceva ... . Tu nu te lua numai dupa ce zic ei. Citeste legile ! Rectificarea nu viza semnatura ci continutul declaratiei. Si nu conteaza daca pe ei i intereseaza sau nu, pt. ca odata rectificata declaratia (sau depusa cu adevarat ) decizia lor ramanea lipsita de o baza legala si se dadea o noua decizie. (mai pe romaneste, te duci la ei cu o noua declaratie si o depui :D, daca refuza sa o primeasca sa refuze in scris)

,,Art. 83 Depunerea declaraţiilor fiscale. (4)....Stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei fiscale.....'' ,,(4^1) Contribuabilul poate depune declarația fiscală pentru obligațiile fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere prin care au fost stabilite din oficiu obligațiile fiscale, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei. Decizia de impunere se desființează de organul fiscal la data depunerii declarației fiscale.'' Art. 9 Dreptul de a fi ascultat. Art. 12 Buna-credinţă. (am mai scris anterior)

Daca a expirat termenul de 60 de zile eu cred ca nu ai altceva ce sa faci decat sa mergi in instanta. Iti bazezi cererea pe incalcarea unor drepturi. Gasesti tu ceva in Codul de procedura fiscala. Ca de exemplu nerespectarea art.9 , cu siguranta nu a fost ascultat contribuabilul inainte de luarea deciziei. :) daca instintarea s-a facut in mod corespunzator, Art.31 Constitutie, etc.
Este necesara insa efectuarea mai inainte a unei contestatii care sa respecte dispozitiile Art. 206 Forma şi conţinutul contestaţiei. ANAF va emite apoi o decizie care trebuie sa respecte prevederile art.211 CPF (Art. 211 Forma şi conţinutul deciziei de soluţionare a contestaţiei). Aceasta decizie constituie un act administrativ ce poate fi atacat conform Legii 554/2004.
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator
...sau se mai poate opta pentru Art.6 alin.3(L554/2004),, Actul administrativ-jurisdicţional pentru care, prin lege organică specială, se prevede o cale de atac în faţa unei alte jurisdicţii administrative speciale poate fi atacat direct la instanţa de contencios administrativ, în termen de 15 zile de la comunicare, dacă partea înţelege să renunţe la calea administrativ-jurisdicţională de atac.'' Dar numai dupa ce s-a cerut revocarea in tot sau in parte a actului respectiv catre autoritatea emitenta (ceea ce am inteles ca ati facut). Sper ca am fost de ajutor :)

Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator
LuchianSeb a scris:

Cei de la ANAF intotdeauna zic ceva ... . Tu nu te lua numai dupa ce zic ei. Citeste legile ! Rectificarea nu viza semnatura ci continutul declaratiei. Si nu conteaza daca pe ei i intereseaza sau nu, pt. ca odata rectificata declaratia (sau depusa cu adevarat ) decizia lor ramanea lipsita de o baza legala si se dadea o noua decizie. (mai pe romaneste, te duci la ei cu o noua declaratie si o depui :D, daca refuza sa o primeasca sa refuze in scris)

buna solutie...cred
sa trimita cu posta/mai bine personal o alta declaratie pe zero pt aceeasi perioada

sa ataseze si recursul gratios exercitat:D
si plangerea penala impotriva functionarului care a primit prima declaratie cum ca nu a legitimat partea si pp de fals

consecinte:
inspectie fiscala, itm, sanitar, mediu etc etc functie de specializarea pe act constitutiv a pj
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
ContSters267790, utilizator

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pe venit david mihaela david mihaela Am un PFA si in urma Decizia Curţii Constituţionale nr. 681/2014 publicată în Monitorul Oficial Partea I nr.889/08.12.2014 în care persoanele cu handicap ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere nikuteau nikuteau Am PFA din feb.2010 si am urmatoarele nelamuriri: -la infiintare am de depus decl.220 in baza careia mi-a venit in 2010 o decizie de impunere, pe care am si ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)