avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general sponsorizare, mecenat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

sponsorizare, mecenat

Buna ziua
O persoana fizica fara personalitate juridica, dar cu activitate publica recunoscuta de catre diverse asociatii, poate primi sponsorizare, sau nu? Legea 32/1994 prevede ca da - a fost modificata?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:57, 31 Ianuarie 2013
Da. Poate primi de la societati comerciale pe baza contractului de mecenat.
Legea 32/1994 actualizata:
"Art. 4. - (1) Poate fi beneficiar al sponsorizării:
a) orice persoană juridică fără scop lucrativ, care desfăşoară în România sau urmează să desfăşoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenţă şi servicii sociale, de protecţia mediului, social şi comunitar, de reprezentare a asociaţiilor profesionale, precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice;
b) instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv organele de specialitate ale administraţiei publice, pentru activităţile prevăzute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate, în condiţiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum şi cărţi ori publicaţii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoană fizică cu domiciliul în România a cărei activitate în unul dintre domeniile prevăzute la lit. a) este recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică ce activează în domeniul pentru care se solicită sponsorizarea. "

Din aceeasi lege:

"(3) Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată. "

Ca persoana fizica puteti beneficia de o sponsorizare doar prin intermediul unei asociatii (persoana juridica fara scop lucrativ), altfel puteti fi parte a unui contract de mecenat.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
Multumesc pentru raspuns! Prin urmare, daca am inteles corect, in cazul unui curs optional desfasurat intr-o gradinita, banii de la parinti ar trebui sa fie inregistrati de asociatia parintilor afiliata gradinitei si abia apoi virati profesorului de optional sub forma unei sponsorizari ...? Contractul de colaborare cu gradinita nu poate stipula ca acesti bani sunt primiti ca sponsorizare direct de la parinti? Parintii nu pot sponsoriza direct? Pot avea ei o relatie directa de mecenat cu profesorul? Sau pot face sponsorizare/mecenat doar ca asociatie? In alta ordine de idei, legea citata spune ca acesti bani sunt scutiti de impozit ... mai exact, ce inseamna asta, ca persoana fizica nu datoreaza nimic statului?
Sa aveti in vedere ca de fapt dumneavoastra doriti sa "mascati" un caz de evitare a platilor catre buget pentru un contract civil pe care ar fi trebuit sa-l incheiati cu profesorul sau chiar un contract de munca pe perioada determinata si cu norma redusa.
situatia sta invers... iar intrebarea este, formulata pe scurt: profesorul, persoana fizica cu activitate publica recunoscuta, poate avea o relatie directa de sponsorizare/mecenat cu parintii ai caror copii ii instruieste, sau numai prin intermediul asociatiei de parinti? iar, urmare a unei asemenea relatii, datoreaza, sau nu, ceva statului?

Alte discuții în legătură

Deductibilitate sponsorizare NIKOSBI NIKOSBI este o chelt. deductibila -si pana la ce limita- sponsorizarea facuta de o pers. juridica ptr. o pers. fizica? am inteles ca nu mai este deductibila de anul ... (vezi toată discuția)
Contract sponsorizare persoana fizica cosmin8917 cosmin8917 Buna dimineata! Pot incheia un contract de sponsorizare cu o persoana fizica? Sau este necesar sa primim o recomandare de la o fundatie / institutie? Va ... (vezi toată discuția)
Donatie ella2389 ella2389 Am nevoie urgent sa stiu daca donatiile sunt impozitate in vreun fel...in speta in care o firma doneaza o suma de bani unei persoane cu dizabilitati? Va rog ... (vezi toată discuția)