avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deductibilitate sponsorizare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deductibilitate sponsorizare

este o chelt. deductibila -si pana la ce limita- sponsorizarea facuta de o pers. juridica ptr. o pers. fizica?
am inteles ca nu mai este deductibila de anul acesta?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:53, 10 Decembrie 2013
Buna ziua,

p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:
1. 3 la mie din cifra de afaceri;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.
Textul din codul fiscal prezentat mai sus se aplica doar la firmele care se incadreaza ca platitori de impozit pe profit 16%.
La microintreprinderi, cele care platesc impozit 3% pe venit, nu se mai deduce sponsorizarea.
Art.4 alin.d) din Legea Sponsorizarii - "orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) (cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea."

As vrea sa sponsorizez un copil care nu are decat mama si are o mare inclinatie catre desen, dar nu face pregatire decat cu profesorul din scoala. As putea face aceasta sponsorizare in baza unei adeverinte de la scoala si cu un contract incheiat cu mama copilului? (Nu este vorba decat de o suma undeva in jur de 2.000 lei)
Va incadrati la art. 1 din aceeasi lege (3) Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată.
(4) Actul de mecenat se încheie în forma autentică în care se vor specifica obiectul, durata şi valoarea acestuia.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ella2389 ella2389 Am nevoie urgent sa stiu daca donatiile sunt impozitate in vreun fel...in speta in care o firma doneaza o suma de bani unei persoane cu dizabilitati? Va rog ... (vezi toată discuția)
Contract de sponsorizare shelley shelley Va rog sa-mi dati un sfat. Vreau sa platesc studiile universitare ale nepoatei mele ( este fata cumnatei mele ) . As dori sa-mi spuneti ce tip de contract as ... (vezi toată discuția)
Acordare sponsorizare adrianabresug adrianabresug o familie are un copil bolnav de autism ,tratamentul acestuia costa foarte mult si atunci parintii cauta sponsori pt a fi ajutati .administratorul vrea ca din ... (vezi toată discuția)