avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie dupa CCC

Buna ziua!!
In prezent sunt in concediu pt cresterea copilului.. iu iunie bebe implineste un an si trebuie sa ma intorc la serviciu.. eu nu sunt casatorita cu tatal copilului dar locuim impreuna.. Am cateva intrebari si sper sa gasesc raspunsul aici. In cazul nostru (parinti necasatoriti) tatal este obligat sa isi ia concediu o luna ptr cresterea copilului?? Poate sa renunte la acest concediu?? Pentru a beneficia de stimulentul de insertie eu trebuie sa ma intorc la munca inainte sa implineasca bebe 11 luni??? Fiind necasatoriti, nu pot beneficia eu de 12 luni de concediu??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 21 Mai 2013
1. Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

2. Nu conteaza ce fel de program de lucru aveti (normal, de 8 ore pe zi, sau cu timp partial).
Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti, nu stiu daca am inteles corect de mai sus.
Sunt viitoare mamica, ar trebui sa nasc pe 16 aprilie. Momentan, tatal si cu mine nu suntem casatoriti, dar intentionam sa o facem pana la nasterea copilului. Voi sta acasa in CCC un singur an, ma voi intoarce la munca cel mai tarziu cu 1 zi inainte de prima aniversare a copilului si pentru a beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei.
Referitor la prima intrebare din acest topic, nu am inteles exact in ce masura tatal are dreptul sau obligatia sa-si ia 1 luna CCC si in ce fel ma restrictioneaza pe mine ca mama, sa trebuiasca sa ma intorc mai devreme cu 1 luna si ce lagatura are cu faptul daca parintii sunt casatoriti sau nu.
Iar, legat de stimulentul de insertie, am inteles ca s-a modificat incepand cu acest an se acorda si daca optezi pt CCC de 2 ani. Nu inteleg exact de ce se mai cheama stimulent(ce se stimuleaza) si cum se aplica, doar pt al 2-lea an? (ex: max 1200lei +500 stimulent?)
Multumesc mult!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.

(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).

(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

3. Din cele de mai sus reiese ca tatal nu este obligat sa ia acea luna de CCC dar daca nu o ia atunci dvs. veti beneficia de CCC mai putin cu o luna fata de optiunea dvs. initiala.

4. Stimulentul de insertie nu se acorda impreuna cu indemnizatia pentru CCC ci impreuna cu salariul, dupa ce reluati activitatea:
- inainte de a implini copilul 1 an, daca ati optat pentru CCC pana la 1 an;
- dupa ce implineste copilul 1 an, daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani.

5. Nu conteaza daca sunteti casatorita cu tatal copilului ci daca acesta este inregistrat in certificatul de nastere a copilului.

6. Stimulentul de insertie are rolul de a stimula pe parintele care beneficiaza de CCC de a se intoarce mai repede la locul de mumnca.
In situatia in care tatal copilului, nu suntem casatoriti, nu locuieste cu noi, poate beneficia mama de ccc si pe a 12 a luna ? La ce se refera art.
(8)În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6).”

Daca tatal anunta ca nu doreste Ccc, poate ramane mama pana la 1 an al copilului? As vrea sa raman in ccc pana la 1 an. Cum ma sfatuiti sa procedez?
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2013
Ralurazvi, utilizator
1. Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an iar sotul nu intra cel putin o luna in CCC dvs. veti beneficia de CCC numai pana implineste copilul 11 luni.

2. - Dvs. reluati activitatea dupa ce implineste copilul 11 luni iar dupa ce implineste 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa si mai primiti de la stat inca 500 lei luna pana implineste copilul 2 ani.

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie sinziasofiei sinziasofiei Buna ziua, am nascut pe 28.02.2013 si am intrat in ccc pe 14.04.2013 am optat pentru 1 an de zile.intrebarea este cand trebuie sa ma reangajez ca sa primesc ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)