Buna ziua ! Incep prin a va spune ca am fost victima unei restructurari fortate , fara temei solid , patronul meu argumentadu-si gestul cu « criza economica » care a batut si la portile lui ! De profesie sunt inginer ,am fost primul lui angajat , acum 5 ani , cand si-a deschis un depozit de materiale de constructii , la temelia caruia am muncit ca o disperata , incercand sa-i apar interesele si sa-mi fac treaba cat mai bine ! Practic , eu le-am invatat pe toate predecesoarele mele cum sa lucreze cu programul de gestiune implementat in firma , le-am fost aproape cand aveau vreo dificultate si chiar le-am aparat ( ascuns !) cand au facut greseli destul de mari , reparandu-le cat de repede puteam! Probabil ca sa-mi demonstreze zicala « binele facut nu se iarta niciodata » , unele din ele mi-au stirbit imaginea in fata sefului ( care este foarte influentabil , in rau mai ales !) dand-i de inteles ca sunt o persoana dificila , cu toate ca atunci cand le era mai greu , ma ofeream sa le fiu alaturi neconditionat , iar atunci cand aveam eu nevoie de ceva sprijin din partea lor , se eschivau sau se zburleau pline de fite , uitand ca am fost de cele mai multe ori singura care le sarea in ajutor .Lucrurile au mers atat de departe incat , la un moment dat ( eram 3 intr-un birou ) una din colegele mele si-a amintit de un incident cu mama ei , petrecut cu ani in urma , si a inceput sa planga , iar eu , fiind sensibilizata de cele povestite , aveam lacrimi in ochi .In clipa urmatoare a intrat seful in birou si-a vazut-o plangand , apoi s-a uitat urat la mine si-a plecat ! Dupa 2 minute am fost chemata in birou si-am fost anuntata ca voi fi mutata de a doua zi la un alt punct de lucru , pe post de asistent gestiune ( din sef de depozit !) . Acolo am avut o viata foarte grea datorita « sefei » mele ( o tipa care a stat o perioada de acomodare la noi, in birou ,si pe care o tratasem cu simpatie atunci !) , care devenise intre timp una din cele mai protejate si influente persoane din firma ! Rece , cu tupeu , scortoasa – ce mai , exact asa cum i-a placut sefului meu ! Preavizul l-am primit pe 17 nov. , motivandu-se ca au scazut vanzarile ( desi vedeam ca per ansamblu se incasau cam 85% din vanzarile din perioada verii !) si ca nu mai sunt necesare 2 persoane la facturare in magazin .Eu i-am explicat ca o singura persoana nu se poate descurca ( vazare cu bon fiscal , facturi la clienti , avize de expeditie catre alte puncte de lucru , note de receptie , s.a.m.d. ) si mai ales ca trebuie sa fie inca cineva in cazul in care se imbolnaveste sau are concediu de odihna ! El a ramas ferm pe pozitie replicand ca in aceste cazuri o va inlocui el pe colega ! Deci primul venit ( eu !) primul plecat ! Problema este ca a avut tupeul sa aduca in perioada preavizului meu , o copilita de vreo 22 ani , care n-are terminate nici 10 clase ( isi continua studiile acum, la seral ) si-a plimbat-o de la un punct la altul pana am plecat in somaj , pe 24.12.2008 ( asta da premiu de craciun ! ) .Acum cateva zile am auzit ca a mai adus o fata , care lucreaza chiar in locul meu , la magazin . Deci de cand am plecat au fost aduse ( fara acte in regula – nici n-avea cum altfel , pentru ca 9 luni n-are voie sa angajeze pe nimeni ) 2 persoane , deoarece cele care erau deja nu puteau face fata decat cu greu volumului de munca , chiar si acum , in iarna , daramite la vara cand nici n-ai timp sa bei apa ! Practic , m-a distrus psihic , aratandu-mi de fiecare data cat de mult ma ignora , sau discutand cu mine incruntat , in timp ce cu ceilalti era glumet si degajat ! Am depistat , intre timp , ca ma platea mai putin decat pe multe persoane ( care n-aveau nici studiile mele si nici bunul meu simt !) si mai avea si seninatatea sa-mi spuna ca am cel mai mare salariu din firma ! De parca l-as fi crezut vreodata ! Nu i-am spus niciodata direct in fata ce simteam cand ma pacalea ca pe-o proasta ! Probabil ca se bucura ca un copil , inchipuindu-si ca-i cred toate minciunile ! Subapreciindu-ma si complotand cu ceilalti colegi impotriva mea ( el le-a dat ordin ca pentru orice problema sa fie contactata doar sefa mea , astfel incat in cele 11 luni cat am fost detasata la magazin , in cuibul de viespi , n-am mai fost sunata de colegii de la alte puncte de lucru si , mai mult , toti ma evitau de parca eram ciumata ! Planul lui a fost diabolic si m-am ales cu probleme de inima in urma stresului suferit ! Nu-mi venea sa cred ca si persoanele pe care le-am crezut apropiate ( mi-au intrat in casa la sarbatori , sau le-am fost aproape la greu !) m-au abandonat in favoarea lui ! Dar asta este viata si n-am sa uit niciodata rautatea si falsitatea celor pe care i-am ajutat la un moment dat si care mi-au intors spatele la necaz ! Acum am sa va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari :
1) – care este calea legala de a lua si somaj si in acelasi timp de a lucra intr-un regim de colaborare ? N-as vrea sa-mi pierd somajul ( care este totusi un venit sigur pentru 12 luni ) in cazul in care , sa zicem ca as gasi un loc de munca , dar care n-ar prezenta prea multe garantii ca o sa fie totul asa cum se promite de obicei , la inceput .Am teama asta ca nimeni nu-si va respecta cuvantul ( cand m-am angajat la inceput , seful meu spunea ca voi iesi la pensie de la el !!!) . Dar nici n-as vrea sa ma duc intr-un loc unde sa pot lucra cateva ore pe zi , fara un cadru legal , si la sfarsit sa nu fiu platita tocmai pentru ca nu se arata nicaieri ca am lucrat acolo !
2) – daca totusi imi gasesc un loc de munca undeva , si mi se face CMI , acum, cand sunt in a doua luna de somaj ( deci sunt luata din somaj !) si se intampla ceva neprevazut ( un conflict , o boala sau pur si simplu nu ma pot acomoda la noul loc de munca din diverse motive ) , mai pot beneficia de somaj ? S-a spus ca pot beneficia de somaj cei care in ultimele 24 luni au cotizat minim 12 luni ! La mine poate fi luata in considerare perioada de 12 luni in sens invers ( adica de ex. 3 luni la noul loc de munca + 2 luni somaj + 7 luni la vechiul loc de munca ) !
Care este perioada minima lucrata la noul loc de munca pentru a beneficia din nou de ajutorul de somaj , in caz de Doamne fereste ? Nu de alta ,dar m-am saturat sa-mi caut serviciu din 5 in 5 ani , si mai mult de-atat , merg spre 44 de ani , deci imi va fi din ce in ce mai greu sa-mi gasesc de lucru !
3) – ce pot face sa atrag atentia asupra ilegalitatii comise de seful meu in ceea ce ma priveste ? Avand in vedere ca are 4 puncte de lucru , in conditiile in care disponibilizeaza o persoana de la unul din magazine , are voie sa angajeze 1 sau 2 persoane la celelalte puncte de lucru ? Daca avea nevoie de cineva , nu trebuia sa ma duca pe mine acolo ?
Se poate lega de pregatirea profesionala pe care trebuie s-o ai pe fisa postului ?
De exemplu eu am studii superioare si cand am fost disponibilizata mi s-a adus la cunostinta ca potrivit pregatirii mele nu mai sunt posturi in firma ! Dar un post inferior pregatirii mele putea sa-mi ofere , in cazul in care as fi fost de acord ?
Oricum , sunt foarte sceptica , presimt ca orice demers de-al meu va fi in zadar , mai ales ca el este genul de om care arunca cu bani in stanga si-n dreapta , ca sa se protejeze , si mai ales ca toata lumea are nevoie de materiale de constructii sau de obiecte sanitare ( isi mai face omul curatenie in casa , nu ?) , mai ales cei de la ITM , Garda ,s.a.m.d !
Nimeni nu-mi poate garanta ca nu va fi anuntat din timp la un eventual control al personalului angajat sau , daca totusi ar veni cineva inopinat , el n-ar avea explicatii puerile de genul « este o ruda care a venit in vizita pe-aici si se pricepe la calculator » . Stiu asta pentru ca, pe perioada vacantelor ,mai veneau studenti si elevi care lucrau la negru si toata lumea era instruita sa taca sau sa minta !
Eu va multumesc oricum , pentru rabdarea pe care-ati avut-o sa cititi despre necazul meu si pentru ajutorul dvs. moral !
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
18:42, 12 Februarie 2009