avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurare fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurare fortata

Buna ziua ! Incep prin a va spune ca am fost victima unei restructurari fortate , fara temei solid , patronul meu argumentadu-si gestul cu « criza economica » care a batut si la portile lui ! De profesie sunt inginer ,am fost primul lui angajat , acum 5 ani , cand si-a deschis un depozit de materiale de constructii , la temelia caruia am muncit ca o disperata , incercand sa-i apar interesele si sa-mi fac treaba cat mai bine ! Practic , eu le-am invatat pe toate predecesoarele mele cum sa lucreze cu programul de gestiune implementat in firma , le-am fost aproape cand aveau vreo dificultate si chiar le-am aparat ( ascuns !) cand au facut greseli destul de mari , reparandu-le cat de repede puteam! Probabil ca sa-mi demonstreze zicala « binele facut nu se iarta niciodata » , unele din ele mi-au stirbit imaginea in fata sefului ( care este foarte influentabil , in rau mai ales !) dand-i de inteles ca sunt o persoana dificila , cu toate ca atunci cand le era mai greu , ma ofeream sa le fiu alaturi neconditionat , iar atunci cand aveam eu nevoie de ceva sprijin din partea lor , se eschivau sau se zburleau pline de fite , uitand ca am fost de cele mai multe ori singura care le sarea in ajutor .Lucrurile au mers atat de departe incat , la un moment dat ( eram 3 intr-un birou ) una din colegele mele si-a amintit de un incident cu mama ei , petrecut cu ani in urma , si a inceput sa planga , iar eu , fiind sensibilizata de cele povestite , aveam lacrimi in ochi .In clipa urmatoare a intrat seful in birou si-a vazut-o plangand , apoi s-a uitat urat la mine si-a plecat ! Dupa 2 minute am fost chemata in birou si-am fost anuntata ca voi fi mutata de a doua zi la un alt punct de lucru , pe post de asistent gestiune ( din sef de depozit !) . Acolo am avut o viata foarte grea datorita « sefei » mele ( o tipa care a stat o perioada de acomodare la noi, in birou ,si pe care o tratasem cu simpatie atunci !) , care devenise intre timp una din cele mai protejate si influente persoane din firma ! Rece , cu tupeu , scortoasa – ce mai , exact asa cum i-a placut sefului meu ! Preavizul l-am primit pe 17 nov. , motivandu-se ca au scazut vanzarile ( desi vedeam ca per ansamblu se incasau cam 85% din vanzarile din perioada verii !) si ca nu mai sunt necesare 2 persoane la facturare in magazin .Eu i-am explicat ca o singura persoana nu se poate descurca ( vazare cu bon fiscal , facturi la clienti , avize de expeditie catre alte puncte de lucru , note de receptie , s.a.m.d. ) si mai ales ca trebuie sa fie inca cineva in cazul in care se imbolnaveste sau are concediu de odihna ! El a ramas ferm pe pozitie replicand ca in aceste cazuri o va inlocui el pe colega ! Deci primul venit ( eu !) primul plecat ! Problema este ca a avut tupeul sa aduca in perioada preavizului meu , o copilita de vreo 22 ani , care n-are terminate nici 10 clase ( isi continua studiile acum, la seral ) si-a plimbat-o de la un punct la altul pana am plecat in somaj , pe 24.12.2008 ( asta da premiu de craciun ! ) .Acum cateva zile am auzit ca a mai adus o fata , care lucreaza chiar in locul meu , la magazin . Deci de cand am plecat au fost aduse ( fara acte in regula – nici n-avea cum altfel , pentru ca 9 luni n-are voie sa angajeze pe nimeni ) 2 persoane , deoarece cele care erau deja nu puteau face fata decat cu greu volumului de munca , chiar si acum , in iarna , daramite la vara cand nici n-ai timp sa bei apa ! Practic , m-a distrus psihic , aratandu-mi de fiecare data cat de mult ma ignora , sau discutand cu mine incruntat , in timp ce cu ceilalti era glumet si degajat ! Am depistat , intre timp , ca ma platea mai putin decat pe multe persoane ( care n-aveau nici studiile mele si nici bunul meu simt !) si mai avea si seninatatea sa-mi spuna ca am cel mai mare salariu din firma ! De parca l-as fi crezut vreodata ! Nu i-am spus niciodata direct in fata ce simteam cand ma pacalea ca pe-o proasta ! Probabil ca se bucura ca un copil , inchipuindu-si ca-i cred toate minciunile ! Subapreciindu-ma si complotand cu ceilalti colegi impotriva mea ( el le-a dat ordin ca pentru orice problema sa fie contactata doar sefa mea , astfel incat in cele 11 luni cat am fost detasata la magazin , in cuibul de viespi , n-am mai fost sunata de colegii de la alte puncte de lucru si , mai mult , toti ma evitau de parca eram ciumata ! Planul lui a fost diabolic si m-am ales cu probleme de inima in urma stresului suferit ! Nu-mi venea sa cred ca si persoanele pe care le-am crezut apropiate ( mi-au intrat in casa la sarbatori , sau le-am fost aproape la greu !) m-au abandonat in favoarea lui ! Dar asta este viata si n-am sa uit niciodata rautatea si falsitatea celor pe care i-am ajutat la un moment dat si care mi-au intors spatele la necaz ! Acum am sa va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari :

1) – care este calea legala de a lua si somaj si in acelasi timp de a lucra intr-un regim de colaborare ? N-as vrea sa-mi pierd somajul ( care este totusi un venit sigur pentru 12 luni ) in cazul in care , sa zicem ca as gasi un loc de munca , dar care n-ar prezenta prea multe garantii ca o sa fie totul asa cum se promite de obicei , la inceput .Am teama asta ca nimeni nu-si va respecta cuvantul ( cand m-am angajat la inceput , seful meu spunea ca voi iesi la pensie de la el !!!) . Dar nici n-as vrea sa ma duc intr-un loc unde sa pot lucra cateva ore pe zi , fara un cadru legal , si la sfarsit sa nu fiu platita tocmai pentru ca nu se arata nicaieri ca am lucrat acolo !
2) – daca totusi imi gasesc un loc de munca undeva , si mi se face CMI , acum, cand sunt in a doua luna de somaj ( deci sunt luata din somaj !) si se intampla ceva neprevazut ( un conflict , o boala sau pur si simplu nu ma pot acomoda la noul loc de munca din diverse motive ) , mai pot beneficia de somaj ? S-a spus ca pot beneficia de somaj cei care in ultimele 24 luni au cotizat minim 12 luni ! La mine poate fi luata in considerare perioada de 12 luni in sens invers ( adica de ex. 3 luni la noul loc de munca + 2 luni somaj + 7 luni la vechiul loc de munca ) !
Care este perioada minima lucrata la noul loc de munca pentru a beneficia din nou de ajutorul de somaj , in caz de Doamne fereste ? Nu de alta ,dar m-am saturat sa-mi caut serviciu din 5 in 5 ani , si mai mult de-atat , merg spre 44 de ani , deci imi va fi din ce in ce mai greu sa-mi gasesc de lucru !
3) – ce pot face sa atrag atentia asupra ilegalitatii comise de seful meu in ceea ce ma priveste ? Avand in vedere ca are 4 puncte de lucru , in conditiile in care disponibilizeaza o persoana de la unul din magazine , are voie sa angajeze 1 sau 2 persoane la celelalte puncte de lucru ? Daca avea nevoie de cineva , nu trebuia sa ma duca pe mine acolo ?
Se poate lega de pregatirea profesionala pe care trebuie s-o ai pe fisa postului ?
De exemplu eu am studii superioare si cand am fost disponibilizata mi s-a adus la cunostinta ca potrivit pregatirii mele nu mai sunt posturi in firma ! Dar un post inferior pregatirii mele putea sa-mi ofere , in cazul in care as fi fost de acord ?

Oricum , sunt foarte sceptica , presimt ca orice demers de-al meu va fi in zadar , mai ales ca el este genul de om care arunca cu bani in stanga si-n dreapta , ca sa se protejeze , si mai ales ca toata lumea are nevoie de materiale de constructii sau de obiecte sanitare ( isi mai face omul curatenie in casa , nu ?) , mai ales cei de la ITM , Garda ,s.a.m.d !
Nimeni nu-mi poate garanta ca nu va fi anuntat din timp la un eventual control al personalului angajat sau , daca totusi ar veni cineva inopinat , el n-ar avea explicatii puerile de genul « este o ruda care a venit in vizita pe-aici si se pricepe la calculator » . Stiu asta pentru ca, pe perioada vacantelor ,mai veneau studenti si elevi care lucrau la negru si toata lumea era instruita sa taca sau sa minta !
Eu va multumesc oricum , pentru rabdarea pe care-ati avut-o sa cititi despre necazul meu si pentru ajutorul dvs. moral !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:42, 12 Februarie 2009
1. Nu exista nicio prevedere legala care sa interzisa angajatorul sa faca noi angajari dupa efectuarea unor concedieri individuale. Codul muncii nu prevede obligativitatea angajatorului de a oferi salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională şi capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, în situaţia concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului (concediere individuala). Totuşi, instanţele judecătoreşti au apreciat că angajatorul are această obligaţie, în spiritul prevederilor legale pentru protecţia salariaţilor.
2. Pe perioada somajului, aveti dreptul de a realiza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj.
3. Persoanelor carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul mamei dupa concediu crestere copil Andrea2015 Andrea2015 Buna ziua,va rog sa ma ajutati .De luni 09.02.2015 trebui sa reincep lucru la un supermarket (postul pe care m-au angajat a fost de sef magazin si de pe ... (vezi toată discuția)
Noi angajari in aproximativ o luna dupa doua concedieri mihaelaclaudia mihaelaclaudia As vrea sa stiu daca nici la o luna dupa ce am fost concediata se pot face noi angajari. Sefa de magazin a concediat 2 fete printre care si eu fara motive ... (vezi toată discuția)
Concediere ContSters79307 ContSters79307 Buna seara ! Am o mare rugaminte la dvs ! Am fost concediata din motive ce nu tin de mine ( chipurile restrangerea activitatii , desfiintarea postului - fara a ... (vezi toată discuția)