avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Litispendenta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Litispendenta

Va rog sa-mi dati un raspuns pentru problema mea.
Sunt intr-un proces pentru obtinere act administrativ la Curtea de Apel. Am castigat pe fond si procesul este la ICCJ pentru recurs, termenul de judecata fiind in anul 2014. Din ceea ce vad eu pe portalul instantelor, completul la care se afla dosarul trimite dosarele la rejudecare la tribunal, invocand competenta materiala.
Eu as vrea sa deschid din nou actiunea la Tribunal deoarece termenele sunt mai scurte si nu mai pot astepta pana in anul 2014. In acest caz poate fi invocata litispedenta?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:16, 4 Februarie 2013
Buna ziua,

introducerea unui nou dosar cu acelasi obiect nu va duce la accelerarea rezolvarii cauzei - dimpotriva. Se va invoca litispendenta sau autoritatea de lucru judecat, avand in vedere ca exista deja o hotarare definitiva (chiar daca recusrul este pe rol). Formulati o cerere de preschimbare a termenului de judecata aratand argumentele pe care le aveti in favoarea accelerarii judecatii.

Avocat Costi Boncu
Multumesc mult pentru raspuns. Problema este ca vreau sa intervin in nume propriu la un proces deschis in alt judet. Am facut cerere de schimbare a termenului la ICCJ insa mi-a fost respinsa. A ramas tot termenul din 2014 si, dupa cum vad eu cum procedeaza acest complet, este posibil sa ma trimita la Tribunal, chiar daca am castigat la Curtea de Apel. Hotararea Curtii de Apel nu a ramas definitiva ci a fost recurata.
Hotararea dvs nu este irevocabila (fiind declarat recurs in cauza) insa este definitiva.

Sunt hotărâri definitive, hotărârile judecătoresti care nu sunt susceptibile de a fi atacate cu apel.
Au acest caracter:
a) hotărârile date în primă instanţă, potrivit legii, fără drept de apel;
b) hotărârile date în primă instanţă care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, dacă judecarea acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsă sau anulată;
c) hotărârile date în apel;
d) orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel.
Va multumesc mult d-na avocat si va rog sa-mi spuneti daca are sens sa fac interventie in nume propriu la un dosar deschis de alte persoane, pentru aceeasi cauza, in alt judet.
Din cate am auzit litispendenta se poate invoca daca sunt deschise mai multe procese cu acelasi obiect la aceeasi instanta de fond. Va rog mult sa-mi dati un raspuns.
Art 163 - C. proc. civ. "Nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante .
Aceasta exceptie se va putea ridica de parti sau de judecator in orice stare a pricinii in fata instantelor de fond”


Excepția de litispendență este indamisibilă în fața instanțelor de recurs.


Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum introduc o actiune la iccj intr-un proces de munca impotriva recusului respins ca nefondat la curtea de apel Luminita Pop Luminita Pop Ce cale de atac sa folosesc si ce articol din Codul de proc. civila impotriva unui recurs respins ca nefondat de catre Curtea de Apel? Precizez ca am cerut ... (vezi toată discuția)
revizuire respinsa, care sunt motivele de recurs flory1 flory1 buna seara, litigiu de munca. cererea de revizuire a fost respinsa. calea de atac inteleg ca este recursul, puteti sa imi spuneti daca recursul il da tot ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune tudorioan tudorioan O speta care s-a judecat pe fond, s-a declarat apel si in cele din urma recurs la Curtea de Apel Ploiesti! Valoarea bunurilor in disputa (teren si casa de ... (vezi toată discuția)