avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa reiau indemnizatia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa reiau indemnizatia de somaj?

am stagiu de cotizare complet,adica de 12 luni,am vechime in munca de 30 ani iar in perioada 1.09.2011-13.11.2011 am beneficiat de indemnizatie de somaj dupa care am fost angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata cu perioada de proba de 90 zile din data de 14.11.2011.in data de 5.01.2012 mi-a incetat contractul de munca aflat in perioada de proba in temeiul art.31 alin.(1) si alin.(3) din codul muncii.intrebarea mea este daca pot sa-mi reiau indemnizatia de somaj si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:56, 6 Ianuarie 2012
Fiind contract pe durata nedeterminata somajul a incetat.
Se pute relua in cazul suspendarii somajului prin incheierea unui CIM pe durata determinata
1. Era bine daca ne-ati fi intrebat inainte sa incheiati CIM.

2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
...

3. Deoarece dvs. ati incheiat un CIM pe perioada nedeterminata (mai mult de 12 luni) a incetat plata indemnizatiei de somaj.

4. Asadar pentru a mai putea beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa aveti alte 12 luni cotizate la somaj, luni care nu au mai fost luate in calcul pentru o indemnizatie de somaj anterioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate intra in somaj de doua ori intr-un an? ContSters60854 ContSters60854 Buna ziua, As vrea sa stiu daca poate intra cineva in somaj de 2 (sau mai mullte) ori in acelasi an. Angajatii de la o firma de confectii printre care si ... (vezi toată discuția)
Pierdere ajutor somaj gmarba gmarba Va rog sa ma lamuriti intr-o problema legata de dreptul de a primi ajutor de somaj. Iata cazul mai multor persoane care au fost disponibilizate in urma ... (vezi toată discuția)
Mai pot beneficia de indemnizatie de somaj? MariaSarah MariaSarah am fost in somaj timp de 2 luni, dupa care am incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata cu o societate, dar dupa 3 saptamani a trebuit sa renunt ... (vezi toată discuția)