avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Refuz recoltare probe biologice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Refuz recoltare probe biologice

buna ziua ma numesc nicu-constantin si va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca refuzul de recoltare probe biologice in vederea stabilirii alcolemiei este pedepsita de codul penal nu oare se contrazice cu legea nr 46 din 2003 legea pacientului in care se specifica clar ca ai dreptul de-a refuza aceasta proba atunci ce sa mai intelegem?o lege iti da dreptul si alta te pedepseste
Cel mai recent răspuns: nick31 , utilizator 12:57, 5 Februarie 2013
Refuzul recoltarii de probe biologice pote fi apreciat intemeiat in anumite si putine situatii legal prevazute
Legea 46/2003 se refera la drepturile pacientilor iar prin pacient se intelege persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate, iar consimtamantul pentru recoltarea probelor biologice la care se refera, este in vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.
HG 1391/2006 prevede obligativitatea recoltarii de probe biologice in situatia in care rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat(art.185) pentru a se putea stabili imbibatia de alcool din sange..Procedura de recoltare este prevazuta in" ORDINUL Nr. 376 din 10 aprilie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stării de influenţă a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducătorilor de autovehicule şi tramvaie".
Aceste proceduri sant facute in scopul depistarii si probarii unei posibile infractiuni ale conducatorilor auto si sant obligatorii prin lege si nu trebuiesc confundate cu consimtamantul pacientului care merge la operatie sa-si trateze o anumita afectiune.


va multumesc frumos pentru raspuns,dar spune-ti ca este obligat sa nu refuze recoltarea probelor biologige in vederea stabilirii alcolemiei numai daca are in aerul expirat o valoare de peste 40 dar acest lucru nu are cum pentru ca persoana in cauza nu a suflat in aparat atunci sunt cam in ceata
Art.87 OUG195/2002
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Textul de lege sanctioneaza refuzul recoltarii probelor biologice sau refuzul testarii in aerul expirat,daca se refuza testarea aerului expirat este incident acest articol,daca santeti testat in aerul expirat si valoarea este peste 0,40 devine obligatorie recoltarea probelor biologice iar refuzul este deasemenea sanctionat de acelasi text de lege.Daca o sa cititi atent prevederile OUG195/2002 si HG 1391/2006 care se refera la aceasta situatie o sa intelegeti.

va multumesc mult pentru raspuns am inteles o zii buna tuturor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcol la volan florin17 florin17 intrebare de 1000 de puncte, am suflat in aparatul alcoltest unde a iesit o,87 dar nu am mers la spital, cum iese pana la urma ? (vezi toată discuția)
2 fapte goina4444 goina4444 am avut o tamponare si m-am sustras de la probe,dar a fost nevasta-mea la probe si a declarat caci a condus ea,problema este caci au fost ceva martori,o alta ... (vezi toată discuția)
Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)