avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua,rog un raspuns argumentat asupra termenului de optiune succesorala :este de 6 luni sau de un an,in discutiile de pe forum am gasit ambele variante,va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:25, 4 Februarie 2013
daca succesiunea s-a deschis sub imperiul noului cod civil (adica dupa octombrie 2011) termenul este de 1 an.
Termenul de optiune succesorala , conform reglementarii in vigoare, este de 1 an si curge de la data decesului autorului mostenirii.

Acceptarea succesiune poate fi facuta in mod expres(printr-o declaratie, notariala sau olografa).

Dorinta de a succede poate fi exprimata si prin acte de acceptare tacita, implicita, prin care mostenitorul lasa sa se intrevada manifestarea de vointa, in acest sens.( sunt considerate acte de acceptare tacita luarea bunurilor din patrimoniul succesoral, efectuarea unor acte de administrare , cu privire la acestea).


Asadar, sunt considerati straini de succesiune persoanele cu vocatie succesorala care nu respecta termenul imperativ prevazut de lege, in vederea acceptarii patrimoniului defunctului.


Se va aprecia, asadar, ca acestia nu au fost niciodata mostenitori .


Actele cu valoare de acceptare tacită

(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:

a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;

b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;

c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.

(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.

(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.

(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.


Art. 1108

Felurile acceptării

(1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită.

(2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.

(3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moştenitor

Depinde cand a avut loc decesul. Mostenirile se deschid prin moarte. Daca decesul a avut loc inainte de 1 oct 2011 mostenirile se dezbat pe VCC unde termenul de optiune succesorala era de 6 luni. Daca mostenirile se dezbat pe NCC , pentru succesiunile deschise dupa 1 oct 2011, termenul de optiune succesorala este de 1 an. Acest termen se calculeaza de la data decesului, iar cand este vorba de repunere in termen, stabilita de instanta, de la data de cand a avut succesibilul cunostinta de deces....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune corana corana Buna ziua, Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)
Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)
Termenul legal pentru a deschide succesiunea dupa parinti. enemaria15 enemaria15 Buna ziua, As vrea sa va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare : dupa decesul parintilor care este termenul legal in care se poate face ... (vezi toată discuția)