avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj

In aprilie 2012, fiind angajata in munca si dupa aproape o luna de concediu medical, am fost pensionata medical (grad 3) . In luna ianuarie 2013 (cam dupa noua luni) am fost chemata la Comisia de expertiza medicala din Bucuresti. Dupa analize medicale efectuate aici s-a constatat ca sunt sanatoasa (chiar daca in luna decembrie 2012 analizele, efectuate la spitalul I.C. Parhon, aratau altceva) si mi-a fost retrasa pensia medicala. Vreau sa intreb, am dreptul la ajutor de somaj in conditiile actuale?
Cel mai recent răspuns: Jordy77 , utilizator 19:04, 11 Februarie 2013
Revin cu rugamintea sa ma ajutati. Am fost la Agentia de Somaj cu actele indicate. Angajatorul mi-a dat o adeverinta cu salariul si contributiile pe ultimele 12 luni si mi-a completat Anexa 26, insa functionarul de la Agentie (se vedea ca nu se pricepe pentru ca a sunat la Centru sa se informeze) mi-a spus ca trebuie sa ma reangajez si apoi sa mi se desfaca Contractul de munca, cu preaviz si cu un articol potrivit pentru a primi somaj. Simt ca nu este asa deoarece Legea76/2002 nu spune ca trebuie reangajare. Ma simt dezorientata si-mi scad sperantele. Va rog spuneti-mi cum sa procedez pentru ca m-am saturat sa stau la cozile de la somaj si sa mi se spuna ca nu e bine ce fac.
1. Intr-un mesaj anterior v-am redat din Legea 76/2002:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
g) au încetat activitatea ca urmare a pensionãrii pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncã şi nu au reuşit sã se încadreze în muncã;
...

2. - Asadar dvs. ati incetat activitatea (a incetat contractul individual de munca) ca urmare a pensionarii pentru invaliditate (fara a putea sa va angajati in alta parte cu program de 4 ore pe zi).
- Ca urmare eu cred ca puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

3. - Nici Legea 76/2002 si nici Normele de aplicare nu prevad sa procedati asa cum vi s-a spus de la Agentia de Somaj.
- Mergeti la Agentia de Somaj cu textul de lege de mai sus si daca refuza in continuare atunci cereti sa vi se spuna (in scris) baza legala a refuzului de a va inregistra in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj.

4. Ar fi bine sa intrebati si la ANOFM pe e-mail la:
[ link extern ]
Va multumesc, am trimis un mesaj la ANOFM, cu acte scanate, poate se lamureste situatia. Mi-am dat seama ca nu stiu nici functionarii cum sa procedeze. Am cerut la unitate o negatie dar mi-au spus ca nu mi-o dau deoarece ma pot angaja oriunde, asta dupa ce (spun ei) s-au informat la Agentia de somaj. Sper ca cei de la ANOFM sa fie mai informati.
Inca o data, va multumesc mult pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc Cosmy2 Cosmy2 Buna ziua, Am si eu o intrebare! Pe data de 11.01.2014 copilul meu implineste doi ani si as dori sa beneficiez de ajutor de somaj dupa aceasta! Ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitate sa primesc somaj? andreea1989sa andreea1989sa Buna ziua.. Am o nelamurire in privinta somajului, ultimul loc de munca a fost la sfarsitul lunii iunie (din motive personale mi am dat demisia, problema este ... (vezi toată discuția)
Somaj dmion dmion Buna ziua. In acest moment sunt angajat cu contract de munca nedeterminat. In urmatoarea perioada as vrea sa-mi dau demisia (cu sau fara preaviz). As putea sa ... (vezi toată discuția)