avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizarea unei investitii si recuperarea tva
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizarea unei investitii si recuperarea tva

Vreau sa deschid o firma si investitia in aparatura este peste 20000 euro.
Daca este microintrepindere si 3%pe venit se mai poate amortiza investitia?

Cum pot sa recuperez tva ul daca nu vreau sa fiu platitor de tva(o sa am clienti persoane fizice)?
Pot sa functionez
concomitent cu un srl(platitor ca sa recuperez) si cu un pfa(neplatitor)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: BOGDAN771 , utilizator 09:30, 5 Februarie 2013
Buna seara,

da, invvestitia se poate amortiza. Chiar este indicat sa se amortizeze, deoarece veti fi obligat sa platiti un impozit pe dividendul distribuit, in cazul in care veti avea profit. Este indicat sa calculati amortismentul, deoarece astfel profitul realizat scade, la fell si impozitul pe dividende.

Daca sunteti neplatitor de TVA, nu veti putea recupera aceasta taxa. TVA-ul va face parte din valoarea contabila a utilajului achizitionat, urmand sa treceti treptat pe cheltuieli pe seama amortizarii.

Puteti functiona concomitent, asa cum spuneti dvs, insa trebuie sa luati in calcul care dintre sisteme de impozitare va convine mai mult (3 % pe cifra de afaceri realizata plus 16% asupra dividendului repartizat in cazul IMM sau 16 % impozit pe venit plus CAS si CASS, in cazul persooanei fizice autorizate.
Nu prea inteleg cum se calculeaza amortizarea,se face din impozitul pe dividente?

Daca cumpar pe SRL utilajele(ca sa recuperez tva ul) si functionez mai mult pe PFA este legal?
La ce va complicati? Vreti sa folositi utilajele de pe SRL, pe PFA? Ca sa nu aveti probleme, puteti incheia contract de inchiriere, nu de comodat...dar nu cred ca va convine. Si-atunci de ce sa mergeti inainte si cu SRL platitor de TVA, dar si cu PFA neplatitor de TVA?

Mie treburile acestea amestecate nu-mi plac,
Da,nici eu nu sunt cu complicatiile,dar suma este mare si incerc sa fac ce este mai bine.
Ma gandesc si eu la PFA neplatitor dar nu stiu daca o sa am profit ca sa pot amortiza in cativa ani investitia.(nu o sa mai platesc impozit pe profit ,corect?)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfaturi infiintare firma IuliaBoangher IuliaBoangher Buna ziua, In cazul unei persoane somere de peste 45 ani care doreste sa desfasoare o activitate pe cont propriu, cum ar fi mai bine sa se inregistreze din ... (vezi toată discuția)
Microintrepindere sau pfa? CristiComan CristiComan Buna ziua, Urmeaza sa imi deschid o firma, dar nu m-am hotarat intre microintrepindere si PFA. Intre tipul de firma pe care vreau sa-l infintez si un SRL o ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuieli cu achizitia unui utilaj alina_gorgan alina_gorgan in anul 2014 am cumparat pe PFA un utilaj fara de care nu imi pot desfasura activitatea. Doresc sa stiu daca la sfarsitul anului 2014 pot sa-mi deduc din ... (vezi toată discuția)