avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii pensii fac. platite de angajator
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

pensii fac. platite de angajator

Se platesc contributii CAS, CASS și Somaj pentru contributiile la pilonul III achitate de anagajator in numele angajatului ?
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 18:11, 18 Februarie 2009
Nu, de unde ideea asta?!
Nu vreau fiu insistenta dar va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza practic cu pensiile pilon III platite de angajator in numele angajatului. La finalul lunii, prin centralizare se obtine totalul venitului brut si totalul pensiilor platite de angajator. La calculul CAS, CASS, samaj, etc. se foloseste ca baza de calcul totalul veniturilor brute sau totalul veniturilor brute din care se scade totalul pensiilor pilon II platite de angajator? Suntem intr-o adevarata disputa pe aceasta tema.
De asemenea, care este modalitatea practica de aplicare a deducerii din impozitul pe profit a sumei reprezentand pensii facultative in limita a 400 de euro pentru fiecare angajat.
Va multumesc mult!
Art.21-Cod fiscal
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
j) cheltuielile efectuate, in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant;
k) cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant;
Norme metodologice:
351. Intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.
352. Sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. k) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, efectuate de angajator potrivit Legii privind reforma in domeniul sanatatii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor

Pentru angajati sunt asimilate veniturilor din salarii si impozitate primele de asigurare platite de catre angajator pentru salariatii proprii la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii. Nu sunt considerate avantaje contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 200 euro anual pe participant.
Norme Cod fiscal
116. Se admit la deducere contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat suma acestora sa nu depaseasca echivalentul in lei a 200 euro pentru fiecare participant la nivelul anului.
117. Nu se admit la deducere pentru calculul lunar al impozitului pe venitul din salarii primele de asigurare voluntara de sanatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile Luminita78 Luminita78 Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Daca la o firma, patronul vrea sa incheie pentru angajatii sai asigurari de pensii private facultative si ... (vezi toată discuția)
Cota pensie privata pilon 3- nota contabila /deductibilitate rdoro rdoro Administratorul societatii a aderat la o societate de pensii private PILON 3 cu data de01.03.2010, platind pe 25.03.2010 prima rata As dori un act normativ ... (vezi toată discuția)
Deducere asigurare cristian_conea cristian_conea Am incheiat anul acesta o [b]POLITA DE ASIGURARE DE VIATA LEGATA DE FONDURI DE INVESTITII - Tarif Z10R[/b] (asigurare + economisire) si mi s-a spus ca primele ... (vezi toată discuția)