avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnie

ati putea, va rog, sa-mi spuneti care este termenul pentru a depune plangere pentru marturie mincinoasa intr-un proces civil (divort)?
acest termen este de la data marturiei sau de la data la care procesul civil s-a incheiat (hatarare definitiva si irevocabila)?

va multumesc
As vrea sa stiu care este termenul de depunere a plangerii de intr-un proces penal - calomnie;adica : declaratia - marturia mincinoasa s-a consemnat in fata instantei intr-o sedinta de judecata in luna ianuarie 2005,acum suntem la jumatatea lui martie,iar procesul nu s-a incheiat.

va rog,astept raspuns urgent !!!

m.
avocata mea mi-a spus ca plangerea pentru marturie mincinoasa trebuie facuta in termen de doua luni. aici am intalnit alta parere (sustinuta cu referiri la articole de lege). ...
Astept inca raspuns in cazul termenului de depunere a plangerii de intr-un proces de calomnie,aflat inca pe rolul instantei de judecata,si,avand in vedere ca marturia-declaratia a avut luc in luna ianuarie.
ASTEPT !!!!!
Termenul de doua luni se refera numai la infractiunile care se cerceteaza la plangere prealabila. Marturia mincinoasa este o fapta care impiedica infaptuirea justitiei si nu este supusa procedurii plangerii prealabile, putand fi cercetata din oficiu - fireste, daca fapta ajunge la cunostinta organului de urmarire penala pentru a se sesiza. Cercetarea pentru marturie mincinoasa se poate face orcand pana la implinirea termenului de prescriptie, depre care s-a mai postat pe acest forum, prin urmare oricand in interiorul acestui termen se poate depune plangare sau denunt. Probabil ca avocata dvs. s-a referit la termenul de depunere a plangerii prealabile pentru calomnie, care, intr-adevar, este de doua luni.
Calin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala marturie mincinoasa pitic1991 pitic1991 Buna ziua, In cat timp se poate depune plangere penala pentru marturie mincinoasa a martorilor intr-un proces penal? Inca nu sunt in posesia declaratiei ... (vezi toată discuția)
Plangere prim-procuror importiva ordonantei + reclamantului lonita lonita Buna ziua, Mi s-a facut o plangere penala prin care am fost invinuit pe nederept ca am lovit pe cineva. Nu exista nicio proba, niciun act medical, este doar ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa, ar fi posibil? laau laau Ar avea sens o plangere penala pentru denuntare calomnioasa cu cerere de despagubiri morale in cazul de mai jos? Fostul sot ma terorizeaza cu plangeri de ... (vezi toată discuția)