avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de mostenire imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de mostenire imobil

Buna seara!
Cu respect rog un raspuns.Situatia este urmatoarea:exista o batrana cu un apartament. Are 2 copii,iar unul dintre copii are un baiat.Deci batrana are doi copii si un nepot...si ar vrea sa indeparteze copiii de la dreptul asupra mostenirii apartamentului,in favoarea nepotului. Poate in vreun fel?!!! Multumesc anticipat. Numai bine!
Cel mai recent răspuns: alice.elena60 , utilizator 22:45, 6 Februarie 2013
Poate sa incerce sa instraineze apartamentul, cum ar fi o donatie sau un contract de vanzare, acte in care dobanditorul dreptului de proprietate sa fie nepotul.
Daca pretul din contractul de vanzare este real si serios relativ la pretul pietei si (mai ales) se plateste in realitate (de exemplu, prin transfer bancar), nu exista nicio problema ulterioara.
Actele se pot face, dar fie ca este o donatie, fie ca este o vanzare la care se poate ulterior dovedi ca pretul nu a fost platit in realitate (daca intr-adevar nu a fost platit), trebuie mentionat ca dupa decesul doamnei, copiii acesteia pot anula actul pe motiv ca le-a fost incalcata rezerva la care se bucurau in calitate de copii ai doamnei. Daca nu mai sunt si alte bunuri de valoare insemnata in patrimoniul doamnei, rezerva copiilor este de 1/2 din apartament (adica 25% pentru fiecare, daca sunt doar doi copii).
Daca copiii vor decide sa nu atace actele de instrainare dupa moartea doamnei, instrainarea ramane valabila.
Daca ataca, instanta decide.
In orice caz, copiii doamnei nu au niciun cuvant de zis (dpdv juridic!) atata timp cat mama lor este in viata.
Multumesc frumos. Pt mine este foarte important de stiut ce se intampla dupa decesul doamnei,daca in timpul vietii a donat sau vandut apartamentul nepotului,acesta fiind copilul unuia dintre copiii ei. Dupa deces,nepotul si mama acestuia,pot indeparta de la mostenire pe celalat copil al d-nei?!Mai pe scurt: daca in timpul vietii o mama doneaza sau vinde casa unuia dintre copii sau unui nepot,celalalt copil mai poate cere anularea actului de vanzare(sau donatie) dupa decesul mamei? Mai are dreptul la rezerva de 25% din casa?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. in cazul in care o matusa (care are 2 copii), doreste ... fira_fira63 fira_fira63 Buna ziua. In cazul in care o matusa (care are 2 copii), doreste sa doneze unui nepot o parcela de pamant ptr a-si face casa, aceasta donatie poate fi atacata ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament adimanea adimanea Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Vecina mea are doi copii, unul casatorit fara copii care vine la ea de doua ori pe an. Cel de-al doilea ... (vezi toată discuția)
Soluție pentru oferirea de bunuri imobile nepoților: cadou/donație, sau moștenire? KleopatraK KleopatraK Bun gasit stimati avocati! Numele meu este Cleopatra K., sunt din Galati si am 40 de ani. Sunt convinsä cä timpul d-strä este limitat si totusi realizand ... (vezi toată discuția)