avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum platesc CAS?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum platesc CAS?

De cateva luni lucrez de acasa pentru niste clienti americani (web design, programe informatice, suport tehnic). M-am hotarat sa plec de la firma la care sunt angajat si sa continui sa lucrez numai pentru clientii americani. As vrea sa stiu care e cea mai simpla metoda sa platesc in continuare contributia la asigurarile sociale, asigurarile de sanatate etc. pentru a beneficia de aceste asigurari. PFA, firma, contract individual cu Casa de asigurari?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CarmenSamson , utilizator 21:04, 3 Martie 2005
te poti asigura in baza unui contract incheiat dierct cu Casa de Pensii si respectiv cu Casa de Asigurari sociale de sanatate, la nivelul salariului minim pe economie (31,5% pensie si 7% sanatate).
In mod normal trebuie sa te inregistrezi fiscal la Administratia Financiara de domiciliu ca PFA.
multumesc mult pentru raspuns. in legatura cu inregistrarea ca PFA, care este procedura, pe scurt? eu lucrez pentru clientii americani in IT, insa am terminat facultatea intr-un cu totul alt domeniu. ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a ma inregistra ca PFA? infiintarea unui SRL este o solutie viabila? multumesc.
am omis sa mentionez ca americanii nu imi cer factura si imi trimit banii prin western union. care ar fi cea mai buna solutie in acest caz?
Un PFA plateste impozit ! Vrei sa platesti ? Si mai mult decat atat, trebuie sa tii si o mica contabilitate...
Din moment ce americanii nu-ti cer factura, nu are rost sa te inregistrezi ca PFA... Faci contract cu Casa de Pensii pentru CAS, si daca vrei cu Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, pentru asigurare medicala... De ce sa te inregistrezi la Administratia Financiara...
Unde mai pui, ca daca ar fi trebuit sa vinzi pe factura programe IT sau produse proprii, cred ca trebuie sa te inregistrezi la OSIM cu drept de autor... si trebuie sa vinzi cu licenta...
Deci, alege tu varianta optima pentru tine...
Eu doar ti-am expus anumite aspecte...
Tine-ma la curent, daca vrei...
Chiar sunt curioasa sa aflu ce ai facut...
In principiu nu-mi doresc sa platesc impozit dar nici nu vreau sa am probleme. Sunt dispus sa platesc impozit daca asta ma scuteste de neplaceri viitoare, numai ca as vrea sa urmez procedura cea mai simpla. Cel mai tare ma tem de ... contactul cu autoritatile.

Acum as intreba eu... Daca ma duc si fac un contract cu Casa de Pensii si Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, astia nu ma intreaba de unde am bani sa platesc? Avand in vedere ca teoretic nu am nici un venit?

Si inca ceva, sa zicem ca aleg sa nu platesc impozit si primesc banii prin Western Union. Ce sanse sunt sa ma ia cineva la intrebari pe tema asta?

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Am sa va tin la curent oricum. Multumesc.

Bogdan

Alte discuții în legătură

Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit colaborare firma sua dragos_ dragos_ Buna ziua, Mi-am facut pfa cu norma de venit. Colaborez ocazional cu o firma din sua si canada. Acestia trimit banii prin Western Union. E ok daca le emit ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)