avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca

O societate comerciala cu capital de stat avand peste 100 de angajati , fara contract colectiv de munca.Este normal ? Ce este de facut ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:52, 6 Februarie 2013
trebuie facut CCM. la nivel de unitate este obligatoriu.
daca aveti sindicat, acesta ar trebui sa se implice in rezolvarea acestei probleme, daca nu aveti, ar fi indicat sa va faceti unul
@ lukacs
Exista cadrul legal pentru sustinerea dvs ? .. eu sustin ca nu si va aduc ca argument textul art.229 alin.2 C.mun. si art.129 din legea nr.62/2011

@ rambela
Cele doua texte de lege mentionate mai sus prevad obligativitatea negocierii si nu a incheierii c.c.m. ...

ART. 229 C.mun.
(1) Contractul colectiv de muncã este convenţia încheiatã în formã scrisã între angajator sau organizaţia patronalã, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevãzut de lege, de cealaltã parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncã, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncã.
(2) Negocierea colectivã la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
....

Art. 129 din Legea nr.62/2011.
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati
....
Si negovierea colectiva nu presupune si incheierea CCM ?
Negocierea poate presupune si incheierea ccm numai daca partile cad de comun acord asupra clauzelor c.c.m. .. in cazul in care nu cad de comun acord nu se poate incheia c.c.m., chiar daca a avut loc o negociere.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca blue_eyes blue_eyes O societate cu raspundere limitata care are peste 21 de angajati este obligata sa incheie contract colectiv de munca, nu poate incheia doar contracte ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca categ categ Va rog sa-mi spuneti daca este posibil si legal, ca o societate bancara, cu capital strain, care activeaza in Romania, sa nu aiba incheiat un Contract Colectiv ... (vezi toată discuția)